Baixen les captures de serp a Formentera un 40%

El Consorci per la Recuperació de la Fauna de les Balears, el COFIB, ha informat que a Formentera s’han capturat unes 330 serps a la Mola d’ençà que començà la campanya, al mes d’abril, el que suposa un notable descens respecte a les dades de l’any passat, quan en aquesta època ja s’havien capturat gairebé 700 ofidis i al final de la campanya s’havia aconseguit erradicar gairebé 1000.

Des del COFIB s’ha indicat que la baixada del número de captures podria respondre a la primavera plujosa i a què la calor ha trigat més a arribar, no obstant això, encara és aviat per arribar a una hipòtesi, segons ha subratllat el veterinari de l’entitat, Víctor Colomar, que indica que cal esperar al final de la campanya per arribar a alguna conclusió.
Els rèptils, tots exemplars de serp blanca, s’han capturat amb trampes que contenen un ratolí viu especialment a la zona del sud-est de l’altiplà de la Mola. Tot i això també s’ha detectat algun exemplar al vessant nord de la carretera i fins i tot a la part baixa de l’illa. Així, segons Colomar, s’han localitzat dos o tres exemplars en els darrers dos anys a Migjorn: “La població mare és a la Mola, no sabem molt bé si les serps trobades mortes a Migjorn són emissaris que surten de la Mola i es perden dins Formentera o si hi ha una població petita sense molts efectius, perquè ens costa molt trobar-les en aquesta zona”.

Extinció de les sargantanes

La serp blanca no representa un perill pels éssers humans, però en canvi ingereix espècies autòctones com petits ocells, rates de coa blanca i sargantanes. Sobre el risc que suposa la presència d’aquesta espècie invasora, Colomar ha recordat que “a Mallorca i Menorca els romans portaren les serps per controlar les plagues i creiem que per aquest motiu en aquestes illes s’han extingit les sargantanes”. Des del COFIB s’ha recordat que les serps foren introduïdes involuntàriament a les Pitiüses a l’interior de soques d’oliveres provinents de la Península, un trànsit que avui dia segueix en actiu. La d’enguany és la tercera temporada consecutiva en què el Govern impulsa la campanya d’erradicació de serps amb la col·laboració del Consell de Formentera.

About Author

Comments are closed.

background