Balears aprova prohibir els vehicles dièsel nous el 2025

El Parlament balear aprovà dimarts la llei que impedirà circular amb nous vehicles dièsel a les illes a partir de 2025. A més, a partir de 2035 la prohibició s’ampliarà als nous automòbils de gasolina.
La Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica de les Illes Balears ha estat ratificada amb el vot de la majoria d’esquerres de la cambra i el rebuig d’alguns dels punts més restrictius per part de PP i Ciutadans, que sí que han donat suport altres a parts de l’articulat.
Marc Pons, conseller balear d’Energia i Mobilitat, ha subratllat el caràcter pioner de la llei balear, que s’avança al veto als vehicles propulsats per combustibles fòssils que preveu la Unió Europea per al 2050, tot i que estableix que els cotxes, motos, camions i furgonetes dièsel i gasolina matriculats abans de 2025 i 2035, respectivament, podran seguir circulant fins a la prohibició definitiva.
En l’àmbit de la mobilitat la llei preveu altres mesures com l’obligació que les empreses de lloguer de vehicles vagin incorporant progressivament els cotxes elèctrics a les seves flotes, per passar d’un 2% l’any que ve al 100% en 2035.
La normativa inclou noves obligacions per fomentar la generació d’energia amb fonts renovables, com la d’incorporar plaques fotovoltaiques als nous aparcaments de més de 1.000 metres quadrats i en els de més de 1.500 metres quadrats ja existents.
També hauran de captar energia solar els nous edificis de més de 1.000 metres quadrats i els antics que siguin reformats.

Tancament de la subestació des Ca Marí
Així mateix, la Llei de Canvi Climàtic contempla el procés de desmantellament progressiu de les centrals elèctriques de gasoil i carbó de Balears, com la subestació des Ca Marí, a Formentera o les centrals d’Eivissa, des Murterar (a Mallorca) i de Maó, de manera que el proveïment de l’arxipèlag dependrà de l’autogeneració amb fonts renovables i la connexió per cable elèctric submarí amb la península.

About Author

Comments are closed.

background