Distanciament entre GxF i PSOE en les negociacions per formar Govern

Ahir les negociadores del partit insularista, Alejandra Ferrer i Susana Labrador, i els socialistes, Rafa Ramírez i Encarna Magaña, celebraren una nova reunió que no acabà gaire bé, a jutjar per les notes de premsa que a la nit emeteren les respectives formacions. L’escull principal de l’acord per formar un Govern insular de coalició segueix sent el repartiment dels temps de la presidència. Així,  mentre GxF, que ha obtingut sis consellers, proposa tres anys de presidència per Alejandra Ferrer i un per la socialista Ana Juan; el PSOE, que ha aconseguit un conseller menys, demana un repartiment equitatiu de dos anys i dos anys al capdavant del govern insular. A més, ambdues formacions demanen un repartiment idèntic pel que fa al Parlament.

GxF: 3 anys per Ferrer i 1 per Juan
En la nota de GxF s’indica que «en les diverses converses mantingudes amb els Socialistes de Formentera, es constaten línies programàtiques comunes i objectius compartits, així com la sintonia amb una possible configuració del nou govern». A més, el partit insularista destaca que malgrat haver estat «la força més votada pel poble de Formentera, ha entès el missatge de la ciutadania que les forces de progrés tenguessin participació conjunta al govern del Consell».
GxF entén que «com a força més votada» i ajustant-se «al que és la norma a la resta d’institucions illenques, correspondria a Gent per Formentera la Presidència», però que «en un exercici de responsabilitat per tal de facilitar l’acord que garanteixi l’estabilitat necessària», el partit de Susana Labrador ha «ofert una postura intermèdia, cedint un any de presidència, i un any de diputat al Partit Socialista», una oferta que GxF considera «responsable, raonable i justa».

PSOE: GxF ha «trencat les negociacions»
Però els socialistes no pensen el mateix, i tot i subratllar «la bona sintonia programàtica amb GxF» (…) «lamenten la falta d’altura de mires del seu soci natural de govern, i asseguren que no seria just acceptar uns terminis que no es corresponen amb la realitat sorgida de les urnes».
En aquest sentit el PSOE recorda que en el «2015 davant resultats similars al Consell de Mallorca, Ajuntament de Palma o Consell de Menorca, la representació a la presidència ha estat repartida». Davant d’aquesta situació, Rafa Ramírez assegura que GxF ha «trencat les negociacions», i afirma que aquesta formació comet «una irresponsabilitat política i una falta de generositat cap al poble de Formentera».
Així mateix els socialistes reconeixen que «a l’hora de reajustar l’estructura orgànica del Consell, han aparegut desajustos i discrepàncies, però que aquestes, fent feina així com toca, s’haguessin resolt sense cap problema». Però en tot cas el PSOE destaca que «el que no pot assumir és no presidir el govern durant dos anys».
El partit de Rafa Ramírez també ha volgut deixar clar que, «pel que fa al Parlament, el seu partit sempre s’ha ajustat als terminis del pacte, en què assegura que no es reflectia la repartició dels temps i que la prova és que ara, GxF estava disposada a negociar la representativitat a la cambra balear».

La fórmula per rompre el desempat
Recordam que el dissabte se celebrarà el Ple (obert al públic, 12 h a la Sala del Centre de Dia) en què es constituirà el nou Govern insular. En compliment del Reglament Orgànic del Consell i de la Llei Orgànica del Règim Electoral General, si no s’aconsegueix un pacte de Govern en què un candidat obtingui el suport de la majoria absoluta del Ple (9 de 17 consellers), arribaria a la presidència aquella llista que obtingui majoria simple (més vots a favor que en contra). En cas que es registri un empat entre els vots en sentit contrari dels sis consellers de GxF i de Sa Unió, el candidat que aconseguiria la presidència seria el de la llista més votada, en aquest cas Alejandra Ferrer, de GxF. Ara bé, a aquesta solució només s’hi podria arribar transcorregudes 48 hores des de la primera votació, és a dir, que s’hauria de celebrar una nova sessió plenària el dilluns.

About Author

Comments are closed.

background