TOP

El Consell aclareix que tendran preferència per amarrar a l’estany les barques “que més temps duen”

El departament de Comunicació del Consell informà ahir a la tarda que, amb l’aplicació de la regulació de l’estany des Peix, per aconseguir un dels amarratges “tendran preferència [les barques] que més temps duen fondejades”. A més, la nota del Consell indicà que “els criteris per assignar els fondejos estan per definir, treball que es farà una vegada arribi al Consell l’autorització de les administracions competents”.
Cal mencionar que poques hores abans que el Consell emetés aquest comunicat, la consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera, en entrevista a Ràdio Illa, declarà que “tal com diu el PRUG [Pla Rector d’Usos i Gestió del Parc Natural], tendran preferència [per aconseguir un amarratge a l’estany] aquells usuaris que ja hi fondejaven abans de l’entrada en vigor del mateix PRUG, és a dir, del 2003″.

Capacitat per 285 embarcacions
El dimecres al matí el president, Jaume Ferrer, la consellera de Medi Ambient, Daisee Auguilera, i el conseller de Compromís, Omar Juan, presentaren la proposta de regulació de l’estany des Peix, una llacuna natural d’1,2 km² en ple Parc Natural de ses Salines.
El projecte contempla una capacitat total de 285 embarcacions, de les quals 207 podran amarrar als fondejos ecològics i 78 en pantalans desmuntables. El projecte està pressupostat en 540.000 euros, opta als fons de l’Impost de Turisme Sostenible i preveu que el Consell Insular rebi l’autorització per part de les administracions competents per a gestionar el nou sistema des de Formentera per un període inicial de 4 anys.

Zones de bany
El fondeig quedarà exclòs a les àrees de l’estany amb hàbitats protegits, en referència a la presència de la Cymodocea. A més, segons Aguilera, per preservar les zones de bany, les barques hauran d’estar a una distància “entre 100 i 200 metres” de la riba de la platja i “a 50 metres de la costa de roca”. Els fondejos seran ecològics, de manera que no danyin a la flora submarina.
D’altra banda, la consellera ha indicat que una de les condicions de la Demarcació de Costes és que hi hagi “una vigilància els set dies de la setmana les 24 hores del dia per evitar que embarcacions que no tenen autorització per estar en una boia o un pantalà acabin fondejant sobre l’espècie protegida [Cymodocea]”.
A més, el Consell seguirà retirant les embarcacions auxiliars varades a la platja i oferirà un servei alternatiu per traslladar els usuaris des de la riba de l’estany fins a l’embarcació fondejada.
Pel que fa als pantalans desmuntables, n’hi haurà dos i estaran situats a la vora des Campament. Aguilera ha assegurat que encara queden per definir algunes qüestions, com la durada de l’autorització dels particulars per amarrar la seva barca a l’estany o si existirà la possibilitat de llogar o vendre aquesta autorització.

Tres mesos per executar les feines
A més, el projecte contempla la retirada dels “morts” de ciment del fons de l’estany, que actualment es compten per centenars i que perjudiquen l’ecosistema d’aquest paratge natural. Segons la titular de Medi Ambient, les feines de neteja i instal·lació dels pantalans i fondejos ecològics es portaran a terme en els següents mesos, abans de la temporada turística, i està previst que s’allarguin “uns tres mesos”.
Recordam que actualment es calcula que hi ha més de 1.000 embarcacions fondejades a l’estany des Peix durant l’estiu, una xifra que baixa a entre 350 i 400 durant l’hivern.

Alternativa a fondejar a l’estany des Peix
Per ressituar les embarcacions que en un futur ja no puguin fondejar a l’estany des Peix, l’equip de Govern ha assenyalat que cal treballar perquè el Club Nàutic de Formentera obtingui una concessió d’una dàrsena al port i per habilitar una marina seca a la Savina.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES