El Consell disposaria d’almenys tres milions d’euros si el Govern central eliminàs la regla de despesa dels ajuntaments

La Llei d’Estabilitat Pressupostària, aprovada pel Govern de Mariano Rajoy l’any 2012, impedeix a les administracions locals com el Consell de Formentera augmentar la despesa pública més enllà d’una taxa de referència basada en el creixement de l’economia espanyola, el que es coneix com a «regla de despesa». Així mateix, en cas que existeixi superàvit en els comptes d’una administració local, aquests sous s’haurien d’utilitzar per amortitzar deutes amb les entitats financeres.

Ara bé, en el cas del Consell de Formentera, no existeixen deutes bancaris i per tant aquest superàvit és un muntant econòmic que queda intacte. D’aquesta manera, el conseller d’Hisenda, Bartomeu Escandell, calcula que la institució insular «acumula un superàvit d’entre 3 i 4 milions d’euros» que no pot destinar «en inversions o serveis». Per aquest motiu el conseller creu que és «una bona notícia» que el Parlament balear hagi demanat a l’Estat de suprimir aquest límit de despesa, una mesura que permetria «gastar els recursos que genera l’administració».

El Parlament sol·licita a l’Estat suprimir la regla de despesa
La cambra autonòmica aprovà en el Ple de dimarts una iniciativa presentada pel PSIB per instar a l’executiu de Pedro Sánchez a modificar la llei d’estabilitat pressupostària i eliminar l’aplicació de la regla de despesa per a les entitats locals sanejades, de manera que puguin utilitzar el superàvit acumulat durant els últims anys.
La proposició no de llei ha comptat amb el suport dels socis del Govern i l’abstenció de PP i C’s. Els socialistes han recordat que el conjunt d’ajuntaments de les Balears sumen 490 milions d’euros de romanent de tresoreria, uns sous que podrien invertir els consistoris de manera immediata si no hi hagués el límit de despesa dels ajuntaments.

About Author

Comments are closed.

background