El Consell nega que hagi autoritzat la captura o eliminació de gats sense amo

El Consell Insular ha repost al comunicat d’Acción Francisco Formentera en què mostrava els seus dubtes sobre la gestió de gats i cans que es trobin en espais naturals sense propietari. Ahir el conseller de Medi Rural, Bartomeu Escandell, assegurà a Ràdio Illa que existeix una ordre de la Direcció General de Medi Natural del Govern balear de 2012 que no autoritza les captures de gats per part de caçadors, sinó que preveu poder-les autoritzar en determinats casos, uns permisos que segons Escandell mai s’han concedit a la nostra illa des de la constitució del Consell Insular, l’any 2007.

Els caçadors no realitzen captures
D’altra banda, el soci del Club de Caça de la Mola, Joan Antoni Ferrer, ha indicat que «a zones rústiques els gats són espècies invasores i com a tal s’han de tractar. No són espècies de caça i per tant es necessita una autorització especial i expressa per al seu control per part de l’administració competent, en aquest cas el Consell de Formentera». En aquest sentit, Ferrer ha assegurat que el Consell mai ha atorgat el permís per capturar o sacrificar gats.
Ferrer ha assenyalat a Ràdio Illa que l’única vegada que s’ha portat a terme la captura i sacrifici de gats per evitar la depredació sobre aus marines protegides a Formentera fou als volts de l’any 2000, en el marc d’una iniciativa promoguda per l’entitat ornitològica SEO Bird Life, i en aquella ocasió es van eliminar «una dotzena d’exemplars».

Desplaçament de les colònies
D’altra banda, tan Acción Francisco com el Consell Insular de Formentera s’han mostrat a favor de desplaçar i allunyar les colònies de gats que actualment es troben en zones protegides, com les dues que existeixen a ses Illetes, en ple Parc Natural. En aquest sentit, Acción Francisco ha recordat que ha aconseguit llar d’acollida pels gats que alimentava a la colònia del far de la Mola, en una àrea pròxima als nius de virots, una de les espècies protegides que més pateixen la depredació dels felins.
A més a més, des del sector dels caçadors s’ha reclamat una política més activa del Consell Insular per gestionar els gats que viuen com a espècies invasores en espais naturals de Formentera i s’ha recordat que la gestió i responsabilitat d’aquests animals correspon en exclusiva a les administracions locals, i en el cas de Formentera, al Consell Insular.

About Author

Comments are closed.

background