El Servei de Neteja retira 89 caravel·les portugueses del litoral de Formentera

El Consell de Formentera donà ordres a l’empresa concessionària del servei de neteja perquè dissabte retiràs els exemplars de caravel·la portuguesa (Physalia physalis) que haguessin quedat varats. Els empleats de Ferrovial retiraren 89 exemplars d’aquest hidrozou, després que fonts del Consell Insular indicassin que al llarg del divendres passat diversos ciutadans avisaren de la presència d’aquests organismes, especialment a la platja de Migjorn.
Per aquest motiu, es recomana a la ciutadania màxima cura a l’hora de passejar per la vora de la mar, sobretot per no trepitjar exemplars d’aquests éssers verinosos. En aquest sentit cal recordar que els tentacles d’aquest organisme, que poden arribar a mesurar 30 metres de longitud, segueixen sent verinosos encara que la caravel·la estigui morta i en procés de descomposició.

Arribada massiva “sense precedents”
Ahir, en un tram d’uns 300 metres de la platja de Migjorn, pròxim al Blue Bar, es podien observar fins a 11 exemplars de caravel·la portuguesa. Verónica Núñez, oceanògrafa del Centre de Recuperació d’Espècies Marines de Sant Antoni (CREM), ha assegurat que no té constància de precedents d’aquesta arribada “massiva” de caravel·la portuguesa a les Pitiüses, ni en els registres científics “ni en la memòria dels majors”.
Nuñez ha indicat que la caravel·la portuguesa és originària de l’Atlàntic i tot apunta que la seva presència és deguda a les recents borrasques que han provocat corrents marítim marítimes d’entrada al Mediterrani a través de l’estret de Gibraltar.
Aquest hidrozou de la subclasse Siphonophora és fàcilment identificable pel seu color violaci i la vela gelatinosa que sobresurt de la mar. La substància verinosa que inocula aquesta espècie a través dels seus tentacles pot ser letal en proporcions importants, principalment per a persones amb problemes cardiovasculars o respiratoris.
El dimarts de la passada setmana ja es detectaren dos exemplars d’aquest organisme a la costa sud de Formentera, i a Eivissa, s’han fet diverses troballes al llarg de la setmana, fins que divendres l’Ajuntament de Sant Josep tancà la platja de ses Salines per l’aparició de mitja dotzena d’exemplars.

About Author

Comments are closed.

background