TOP

Els arqueòlegs no troben els cinc afusellats en el primer dia d’excavacions al cementeri de Sant Ferran

Ahir tres experts de la Sociedad de Ciencias Aranzadi sondejaren un dels dos espais en què, segons els testimonis, podrien estar enterrades les cinc persones assassinades per les forces franquistes l’1 de març de 1937 a la tàpia del cementeri de Sant Ferran. En els treballs es localitzaren dos enterraments ordinaris a un metre de profunditat, que segons fonts del Fòrum per la Memòria d’Eivissa i Formentera, serien difícils de datar.

La previsió per avui
En la jornada de treball d’avui els arqueòlegs faran nous sondejos per acabar de descartar aquesta primera excavació. Posteriorment es passaria a explorar un segon espai, sempre dins del recinte del cementeri, on un nombre més important de testimonis assenyalen que es podrien trobar les restes. Els experts d’Aranzadi, que durant la jornada d’avui arribaran a ser sis i, si es localitzen els cossos seran set durant el cap de setmana, han indicat que hi hauria una tercera ubicació possible, perquè queda una superfície al cementeri on hipotèticament s’hi hagués pogut emplaçar una fossa.

La hipòtesi que complicaria la recuperació 
Des del Fòrum s’ha assenyalat que darrerament alguns testimonis han declarat que de forma posterior a la inhumació efectuada en una fossa dins del cementeri, algú hauria desenterrat els cossos per dipositar-los a l’ossari, una possibilitat que complicaria la recuperació de les restes.
Aquestes feines són finançades per una subvenció del Govern concedida al Fòrum per la Memòria d’Eivissa i Formentera de poc és de 16.000 € i compten amb la col·laboració del Consell Insular de Formentera que aporta 4.000 €.
Ahir, durant la primera jornada dels treballs, que es preveu que s’allarguin fins diumenge, visitaren el cementeri nombrosos familiars dels represaliats i vesins de Formentera. Per part del Govern balear acudiren la presidenta, Francina Armengol i la consellera de Cultura, Fanny Tur, a més d’algunes autoritats del Consell Insular, com la titular de Patrimoni, Susana Labrador, i la de Participació Ciutadana, Sònia Cardona.

La primera intervenció a Formentera i Eivissa
Aquesta és la primera fossa de la guerra civil que s’intervé a les Pitiüses i la tercera de les Balears després de les de Montuïri i Porreres. A Formentera existeixen quatre fosses on s’enterraren sense cap senyalització els represaliats de la Guerra Civil. Entre les quatre fosses, una a la pujada de la Mola, una a sa Pedrera d’en Coix des Pujols, una al fossar vell de Sant Francesc i la de Sant Ferran, hi ha 12 persones inhumades.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES