Els propietaris dels terrenys afectats per l’incendi de Cala Saona hauran d’assumir la retirada dels arbres cremats

Les flames que en tres episodis, de maig a juliol, han calcinat 29,5 hectàrees de bosc a Cala Saona suposen un nou maldecap pels veïns de la zona. Segons ha explicat el tècnic del Servei de Gestió Forestal de la Conselleria de Medi Ambient, Miguel Soriano, els arbres cremats, alguns dels quals, especialment els pins, poden sobrepassar els 15 metres d’altura, representen ara un risc per la seguretat, ja que poden caure durant els propers mesos sobre camins, passejants o cotxes que hi circulin. Per això, segons la conselleria de Medi Ambient aquests arbres s’haurien de retirar en els propers mesos, unes tasques que correrien a càrrec dels propietaris dels terrenys. Ara bé, Soriano ha precisat que la llei no obliga als propietaris a fer aquestes feines.


Una espècie endèmica
De fet els mitjans del Govern balear només actuaran en la retirada d’arbres calcinats que es trobin en zones on creixi l’endemisme Delphinium pentagynum subespècie formenteranum, un vegetal que només viu a Formentera i concretament a la zona de Cala Saona.
D’aquesta manera, a l’espera que el Servei de Protecció d’Espècies concreti l’àrea on viu aquest vegetal endèmic, una primera estimació calcula que la zona on el Govern balear podria actuar retirant els arbres cremats seria d’unes 10 hectàrees.
El Delphinium és una herba perenne de poc més de mig metre d’altura, amb fulles basals i que normalment té entre tres i set flors de color blau o violeta.

Reforestació de savines i amb acord previ

D’altra banda, Soriano ha indicat que en una segona fase, el Govern podria buscar acords amb els propietaris per la replantació de savines, ja que segons el tècnic de Medi Ambient aquest arbre no es regeneraria després de ser calcinat, al contrari del que es preveu que passi amb el pi. Recordam que la massa forestal cremada a Cala Saona comprenia sobretot pins, savines, mates i ginebre.

About Author

Comments are closed.

background