TOP
La gran majoria dels casos atesos pels socorristes han set picades de born.

Els socorristes han atès diàriament una mitjana de 16,6 picades de borms durant la temporada

Amb l’arribada del novembre ha finalitzat el servei de socorrisme del Consell Insular, que s’ha prestat entre l’1 de maig i el 31 d’octubre. Durant aquests 6 mesos, hi han fet feina fins a 23 socorristes, en el cas de la temporada alta. Els socorristes han fet 3.025 assistències sanitàries per incidències de tota mena, des de cremades per exposició solar fins a caigudes, rascades, cops, picades de peix aranya o punxades amb bogamarí (eriçó de mar), essent les assistències per picada de borm les més nombroses, amb l’atenció a 2992 usuaris, el que representa una mitjana diària de 16,6 atencions de maig a octubre.

El borm més familiar a les platges de Formentera
La medusa més comuna a les nostres aigües és la luminescent (Pelagia noctiluca), un animal que pot adoptar diversos colors, com marró, violeta o rosa, i que és ben coneguda per provocar picades urticants per un simple contacte amb la pell. Verònica Núñez, oceanògrafa del Centre de Recuperació d’Espècies Marines des Cap Blanc (Eivissa), explica que la luminescent pot viure fins a sis mesos i que malgrat que només mesuri uns 10 centímetres des de l’ombrel·la fins a l’extrem dels seus quatre tentacles, compta amb uns filaments transparents de fins a dos metres que també provoquen picades. Està distribuïda per l’Atlàntic i la Mediterrània i malgrat que ocupa preferentment hàbitats pelàgics, lluny de la costa, els vents i els corrents poden apropar-la a les nostres platges.
Núñez indica que els cnidocists d’aquesta medusa, en forma d’arpó, es disparen quan entren en contacte amb un altre cos, causant la picada en alliberar el verí. L’oceanògrafa adverteix que fins i tot una medusa morta o parts d’ella poden seguir sent urticants, pel que no recomana submergir-se en aigües on sapiguem que hi hagi Pelagia noctiluca, encara que sigui equipats amb ulleres que ens permetin detectar aquest indesitjable company de bany, ja que els seus llargs filaments transparents poden passar inadvertits. Es poden registrar diversos blooms o augments massius de la població de meduses al llarg de l’any, però l’època de cria sol coincidir amb el període en què la temperatura de l’aigua és més elevada.
Núñez explica que el creixement que en les darreres dècades ha registrat la població de meduses es deu a diversos factors, com l’escalfament de la mar, l’augment de la matèria orgànica a les nostres aigües provocat per la deficient depuració de les aigües residuals dels emissaris o per la falta de depredadors naturals d’aquest animal gelatinós. Les arts de pesca no discriminatòries o la massiva presència dels plàstics a la mar han perjudicat seriosament a la tortuga Caretta caretta, que té com a aliment predilecte la medusa, i altres depredadors, com la tonyina o el peix espasa, han quedat afectats per la sobrepesca.

Tres morts a cala Saona
D’altra banda, un total de 70 persones han estat rescatades en situacions de perill aquàtic, un tipus de rescat que s’acostuma a donar en situacions de bandera groga, quan el bany no és prohibit però s’ha de realitzar amb precaució.
A més, s’han efectuat 12 rescats a embarcacions i 23 persones han estat evacuades a l’hospital en ambulància. Així mateix, cal lamentar el decés de tres persones a Cala Saona. Una va morir per aturada cardiorespiratòria dins l’aigua, una segona a l’arena per infart i la tercera en precipitar-se als penya-segats contigus a la platja durant un sol post.
Aquesta temporada, el nombre de jornades amb bandera vermella a alguna de les platges, amb prohibició expressa de bany, ha ascendit a 62.
Cal mencionar que les platges d’Arenals i es Pujols estan adaptades per realitzar el bany adaptat per a persones amb mobilitat reduïda. El servei, que es presta de 12 a 17 hores, amb bandera verda, ha estat utilitzat enguany per un total de 37 usuaris. Així mateix, totes les estacions de socorrisme han comptat amb un desfibril·lador per a atendre possibles quadres d’aturada cardiorespiratòria.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES