Formentera demana que el servei de fondeig amb boies estigui disponible tot l’any

La consellera insular de Medi Ambient, Daisee Aguilera, ha declarat a Ràdio Illa que el Consell de Formentera presentà al·legacions al Govern balear per ampliar el període de servei dels dos camps de boies per a amarrament d’embarcacions d’esbarjo de les zones declarades com a Lloc d’Interès Comunitari (LIC) i afectades per la Xarxa Natura 2000 de Formentera.

L’objectiu de la institució insular, segons Aguilera, és que les boies estiguin en servei no només durant quatre mesos (com estableix el contracte actual), sinó durant tot l’any o almenys entre 8 i 10 mesos. Es tracta d’una demanda condicionada a l’autorització de la Demarcació de Costes i que afectaria les 61 boies de la badia de s’Alga a s’Espalmador i a les 20 des Caló de s’Oli. En aquest sentit, la consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera, ha declarat a Ràdio Illa que “des del Consell, quan vam tenir oportunitat de fer al·legacions vam demanar que hi hagués un servei mínim durant tot l’any i que en tot cas mai es posin en funcionament tan tard [com enguany]“. Aguilera ha afegit que “ara mateix hi ha embarcacions a s’Espalmador i es Caló de s’Oli que busquen refugi dels vents de Ponent i del Sud”.
A aquesta demanda també s’hi ha unit l’anterior consellera de Medi Ambient i actual diputada per Formentera al Parlament balear, Sílvia Tur: “Subscric totalment les propostes que fa la consellera Aguilera(…), no sé fins a quin punt és convenient posar i llevar les boies, s’hauria d’estudiar la viabilitat de deixar com a mínim un número reduït de boies per no començar la temporada d’estiu sempre amb un peu canviat per culpa de qüestions purament administratives”.

Retard en la posada en servei de les boies 
Enguany el servei de fondeig en els set camps de boies de les Balears havia de començar l’1 de juny, però el Govern balear ha informat a Ràdio Illa que, per complir amb el període d’exposició pública que determina la normativa europea, les 240 boies per amarrament d’embarcacions d’esbarjo començaran a instal·lar-se a mitjans de juny i es podran utilitzar a partir de l’1 de juliol. Aquest retard se suma a la demora de més d’un mes que es registrà l’any passat en la posada en funcionament de les barques d’assessorament al fondeig en el Parc Natural de ses Salines. Sobre aquests retards, Sílvia Tur ha assenyalat que “el que s’està constatant no és que hi hagi falta de voluntat política, però sí que hi ha una dificultat important de tirar endavant els contractes de magnitud, com els dels camps de boies de les Balears (…)”. La diputada ha agregat que “els camps de boies estan pendents d’instal·lar i això és una mala notícia, per tant crec que la conselleria de Medi Ambient i el Govern balear s’ho han de fer mirar”.

Reducció del nombre de boies
D’altra banda, Daisee Aguilera ha aplaudit que s’hagi augmentat el número de boies a la badia de s’Alga fins a 61, però en canvi ha lamentat que s’hagin eliminat sis punts d’amarrament as Caló de s’Oli: “En els dies de Ponent i de vents del Sud i Sud-oest, hi ha una demanda molt alta d’amarraments [as caló de s’Oli] per tant l’informe que emet el Consell [respecte a la reducció del nombre d’amarraments]és que no veiem bé que hi hagi una disminució del número de boies”.

Fondejos que preserven la posidònia 
Les boies es fixen sobre el fons marí d’arena o roca, però mai afecten la praderia protegida de posidònia. Hi ha amarraments per eslores de fins a 25 metres i els preus per amarrar-se a les boies oscil·len, segons les mides de l’embarcació, entre els 15 euros i els 120. Tot i que cap usuari podrà romandre al camp més de sis dies seguits.
Segons el plec de condicions del Govern balear, el servei, que ha de comptar amb almenys una embarcació de control per cada camp, hauria d’estar actiu al llarg de 122 dies entre l’1 de juny i el 30 de setembre, cada dia entre les 11 i les 19 h. L’empresa CBBA sea, la mateixa que realitzà aquesta tasca l’any passat, ha guanyat el concurs per portar a terme aquest servei fins a l’any 2021.

About Author

Comments are closed.

background