L’equip suís amenaça Mateo Sanz de retallar-li les ajudes si segueix estudiant

El windsurfista formenterer de 24 anys, Mateo Sanz, regatista olímpic per Suïssa en els darrers Jocs de Rio, subcampió del Mundial de l’any passat i que fa dues setmanes aconseguí la plata a la Copa del Món del Japó, es planteja abandonar el món de la competició d’elit com a conseqüència d’un canvi en els criteris del Swiss Sailing Team.
L’esportista, que per finançar el material i els desplaçaments necessita entre 25.000 i 30.000 euros anuals, ha explicat a Ràdio Illa que la direcció de l’equip suís l’ha amenaçat en reduir-li a un 60 o 70% les ajudes econòmiques si no abandona l’últim any dels estudis universitaris d’INEF-Ciències de l’Activitat Física i l’Esport. Sanz cursa de forma semipresencial aquest grau a la Universidad Isabel I, realitzant els examens a Mallorca, on resideix habitualment.
El primer i fins ara únic formenterer que ha competit en una cita olímpica començà aquests estudis superiors fa quatre anys, abans de classificar-se pels Jocs de Rio, i assegura que fins ara no ha tengut cap problema per compaginar la dedicació universitària amb l’esport d’alta competició. Però ara l’equip Suís li ha plantejat que els estudis el «perjudiquen perquè comporten més estrès i menys temps per entrenar», ha explicat Sanz. En canvi, el formenterer assenyala que per ell els estudis són una manera de combatre la tensió mental inherent de les competicions en les quals participa: «Em permeten no estar tan nerviós, pensant sempre en la competició, i també poder estar ocupat fent altres coses que m’agraden».

Abandonar l’alta competició després de Tòquio
Al mes de novembre, Sanz s’ha de desplaçar a Suïssa per reunir-se amb els mandataris del Swiss Sailing Team i negociar l’ajuda que aquesta entitat li pot oferir. El formenterer confia que, si finalment es confirma la retallada econòmica, podrà seguir en la cursa cap als Jocs Olímpics de Tòquio 2020 completant les ajudes que li arribin de Suïssa amb les aportacions del Consell Insular de Formentera i amb el suport de l’entitat privada Stiftung Next Sport Generation. El regatista assenyala que la seva família no pot sufragar-li les despeses i es planteja, després de la cita olímpica, abandonar l’alta competició o navegar sota bandera espanyola. En tot cas, Sanz ha assenyalat que de moment es concentra en aconseguir de cara a l’any vinent la classificació de Suïssa pels Jocs Olímpics en la disciplina de surf de vela.

About Author

background