Les autoritzacions per comercialitzar turísticament es revisaran cada cinc anys

Una trentena de persones assistiren ahir a la segona sessió del Consell d’Entitats sobre la zonificació turística i el sostre de places a títol individual o en representació dels partits Gent per Formentera i PSOE o d’alguna de les 14 organitzacions que ahir enviaren delegats a la reunió.
La consellera de Turisme, Alejandra Ferrer, exposà les línies bàsiques del projecte defensat per l’equip de Govern, que preveu la regularització d’entre 5.000 i 6.000 places en estades turístiques vacacionals en sol rústic i en apartaments turístics a la Savina, es Pujols, es Ca Marí i es Caló. Ferrer assenyalà que en el procés participatiu en el Consell d’Entitats i la Comissió d’Ordenació Turística s’han rebut vuit propostes, de les quals s’han rebutjat cinc i s’han incorporat tres al projecte de zonificació i sostre de places que es portarà a Ple per ser aprovat inicialment.

Propostes acceptades
Així, la titular de Turisme ha indicat que s’ha acceptat que les autoritzacions turístiques que es condeixin siguin revisades cada cinc anys a la llum del compliment dels objectius fixats. És a dir, fomentar l’habitatge de tot l’any, eliminar l’infrahabitatge, millorar la qualitat de vida dels residents, reduir la pressió humana, millorar la qualitat turística i l’oferta diferenciada i singular de Formentera, evitar l’especulació i fomentar la distribució econòmica. A més, Ferrer ha assenyalat que s’inclouran plans de qualitat específics per a edificis plurifamiliars per garantir la competència lleial i mesures que fomentin una bona convivència entre residents i turistes.

Propostes rebutjades
En canvi, Ferrer ha rebatut algunes de les propostes rebudes. En aquest sentit, la consellera ha subratllat que prohibir els apartaments turístics en edificis plurifamiliars i permetre la reconversió d’aquests blocs de pisos en hotels significaria “centralitzar la riquesa en poques mans” i “podria crear casos d’assetjament” a persones amb pocs recursos que visquin en edificis plurifamiliars.
A més, la responsable de Turisme ha rebutjat l’opció de concedir autoritzacions per apartaments turístics a tots els nuclis de Formentera: “Seria perjudicial perquè tenim tres nuclis tradicionalment residencials [Sant Francesc, Sant Ferran i El Pilar] amb característiques específiques urbanístiques i culturals, que s’han de salvaguardar de la comercialització turística”. Ferrer també afirmà que no concedir cap autorització turística més, ni en rústic ni en urbà, i que Formentera quedi amb les 14.589 places que actualment preveu la bossa turística, suposaria perjudicar l’equilibri econòmic de l’illa, “danyant especialment a l’oferta complementària”.

Aprovació al Ple
La proposta de zonificació i sostre de places ha de passar per Ple, segurament a finals d’estiu, segons fonts de l’equip de Govern, i s’haurà d’incorporar en la modificació del Pla Territorial Insular. Posteriorment, la norma haurà de sotmetre’s a un altre procés de participació, durant el període d’exposició publica.

About Author

Comments are closed.

background