Llegiu aquí el discurs íntegre del president Jaume Ferrer pel dia de la Constitució

Discurs pronunciat pel president, Jaume Ferrer, a la seu del Consell, el dimecres 6 de desembre de 2017.

“Bon dia a tothom, benvingudes i benvinguts a l’acte del Consell de Formentera per al dia de la Constitució, que tal dia com avui, el 6 de desembre de 1978, va ser tarificada en Referèndum.

Aquest 2017 ha estat un any ple de celebracions.

Hem celebrat els 10 anys de l’Hospital i hem recordat els 10 anys del Consell Insular de Formentera.

Ho hem fet amb humilitat perquè hem celebrat objectius que no han suposat cap perjudici per a cap altre territori.

Sanitat
Hem celebrat els 10 anys de l’Hospital de Formentera.
La sanitat és un servei bàsic de primer ordre. Fins fa 10 anys les formentereres i formenterers teníem els serveis sanitaris lluny si feia bon temps, perquè si feia mal temps, directament quedaven fora del nostre abast.
Érem clarament ciutadans d’inferior categoria, des del punt de vista de la dotació de serveis essencials.

Només la professionalitat i l’entrega dels escassos professionals sanitaris de l’illa feia que la situació fos suportable.

Enguany, a la Diada de Formentera, aquest Consell Insular va premiar el col·lectiu sanitari amb la Medalla d’Or de l’illa, en reconeixement a aquesta labor.

Consell
Hem celebrat els 10 anys de Consell de Formentera.
L’illa de Formentera sempre ha estat una realitat geogràfica, una illa separada de les altres, però fins fa 10 anys, Formentera no ha rebut de la Comunitat Autònoma la consideració que mereixia.

Decisions amb efectes molt importants es prenien fora de Formentera, per conselleres i consellers que en la seva immensa majoria, 12 sobre 13, eren escollits per la ciutadania d’Eivissa.

L’aprovació de l’estatut d’autonomia de 2007 va canviar la situació i han atorgat a Formentera el tracte polític que es mereix dins la Comunitat i un finançament més adequat per gestionar el territori i la població de l’illa.

Missatge de Nadal
Si al llarg d’aquest 2017 hem celebrat l’arribada de l’Hospital i del Consell és perquè a part de la seva vessant substancial i pràctica, contenen una part simbòlica molt important.

Han set dos fites que han aconseguit tombar una creença que ens feia petits, que ens feia dèbils.

Durant molts anys havíem escoltat amb resignació que érem pocs habitants i una illa massa petita per tenir el que necessitàvem.

El missatge d’aquest Nadal va dedicat a totes aquelles persones, com n’Isidor Torres i en Pep Mayans, que varen tombar aquesta barrera: “Mai ets petit si els teus somnis són justos”.

Continuem el camí
I volem seguir el camí.
El camí per lluitar pel que és just per aquesta illa i per la seva població.
En sanitat i serveis públics, el Centre de Dia, la propera Residència i el proper Tanatori continuen la labor d’apropar a la gent de Formentera els serveis sanitaris i de dignitat que mereixen.

Des del punt de vista de representació institucional, portarem a terme una iniciativa legislativa al Parlament de les Illes Balears, amb el recolzament de totes les forces polítiques de Formentera, que persegueix que l’estat completi el reconeixement polític que encara ens falta. Encara som l’única illa de l’Estat sense senador propi.

Reforma constitucional
La Constitució va significar un avanç democràtic imprescindible després de quatre dècades de dictadura.

Sense cap ànim que s’interpreti com una falta de respecte o desconsideració cap a la norma suprema de l’estat, he sostingut des de que sóc president d’aquest Consell Insular, des de 2007, la necessitat de reformar la Constitució.

Sembla ser que els partits majoritaris de l’estat han pactat iniciar els tràmits per aquesta reforma.

Per aquest motiu ens ha semblat oportú aprofitar aquesta finestra d’oportunitat i plantejar el reconeixement institucional que li falta a Formentera.

Cloenda
Fa un moment, m’he referit a la humilitat amb la que hem volgut celebrar les efemèrides d’enguany.

Han set tants anys de suportar que ens posessin límits a les nostres aspiracions, que ens diguessin el que ens pertocava, que no ens agrada dir als altres el que poden i no poden fer.

Els últims mesos a Espanya s’ha perdut la humilitat. Hi ha un excés de discurs sobre el que es pot i el que no es pot fer.

Formentera és una illa de pau, un territori que creu que parlant la gent s’entén i que rebutja tota classe de violència.

Desitgem que la reforma de la Constitució permeti un espai ampli de diàleg on es pugui parlar amb llibertat i humilitat.

Gràcies a totes i tots per haver vingut,”

Jaume Ferrer Ribas, president del Consell Insular de Formentera

About Author

Comments are closed.

background