TOP

Més trampes per intentar eradicar les serps a Formentera

La conferència sectorial de Medi Ambient, que reuneix el Ministeri de Transició Ecològica i les comunitats autònomes, va aprovar, l’estratègia de gestió, control i possible eradicació d’ofidis invasors a les illes. Es tracta d’un document en el qual han treballat conjuntament les Illes i les Canàries arran de la presència de serps en aquests territoris insulars, més fràgils i amb una biodiversitat més sensible precisament per aquests estatus.

En el cas concret de les Illes Balears, el document proposa com a objectius mantenir en la mínima densitat possible les poblacions de les serps d’aigua a la serra de Tramuntana, reduir la població de la serp de ferradura a Eivissa i Mallorca, i promoure l’eradicació, a mitjà termini, de la serp blanca a Formentera mitjançant un major esforç en les captures.

El cap del Servei de protecció d’espècies del Govern Balear, Joan Mayol ha declarat a Ràdio Illa que amb les dades a la mà, no es impossible acabar amb les serps a Formentera.

Altres fites marcades per l’estratègia són augmentar el coneixement sobre la biologia de les espècies, tant d’ofidis com les que poden resultar afectades per aquests, el seguiment de les poblacions de serps i la implantació de mesures de bioseguretat a les vies d’entrada.

Des de l’any 2003 es produeix l’entrada accidental de serps peninsulars a les Illes Balears. A les Pitiüses, on no hi havia cap espècie d’ofidis s’hi han detectat la serp de ferradura tant a Eivissa com a Formentera i la serp blanca a la nostra illa. A Mallorca, on ja hi havia constància de dues espècies, se’n han detectat tres més. Aquestes introduccions s’ha relacionat directament amb la introducció d’oliveres des del sud peninsular en tràilers per usar-les en jardineria ornamental.

Dins de les mesures de seguretat s’estableixen inspeccions en ports i aeroports, a més de quarantenes i protocols d’importació i exportació.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES