TOP

Recollits més de 2.815 quilos de residus en espais naturals de Formentera

El 25 de gener de 2017, la Comissió d’Impuls del Turisme Sostenible de les Illes Balears va escollir els projectes per ser finançats amb la recaptació de l’impost del turisme sostenible durant l’any 2016.
Un dels projectes seleccionats va ser el Pla Anual de neteja per terra de platges, cales i espais públics amb persones amb risc d’exclusió social, un projecte que té com a objectius específics: la protecció, la preservació i la recuperació del medi natural, rural, agrari.
El projecte, dirigit pel Servei de Qualitat Ambiental de la Conselleria Balear de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, ha comptat a Formentera amb un pressupost de 44.823 euros i es va iniciar el passat mes d’abril, finalitzant-se el pròxim juliol.
Aquest matí, el director general d’Educació Ambiental, Qualitat Ambiental i Residus, Sebastià Sansó, i Daisee Aguilera, consellera insular de Medi ambient, han pogut veure in situ les tasques de neteja que han dut a terme els treballadors de l’empresa ApfemAktua i els seus responsables. Fins a la data, ja s’han recollit 2.815 quilos de residus a l’illa.

Recollir residus i altres tasques
Entre d’altres, les feines que s’han executat són el transport i reciclatge de residus marins, recollida selectiva, informació ambiental als usuaris, vigilància ambiental i notificació d’incidències a la central de coordinació, estudis de caracterització dels residus, extracció i retirada d’espècies invasores, cens de fonoll marí i recollida de material gràfic per a campanyes de sensibilització.
Els contractes, a Eivissa i Formentera, han estat adjudicats a ApfemAktua i Creu Roja Illes Balears en suport a la coordinació. Les persones incorporades a l’activitat com a conseqüència de l’execució d’aquest projecte d’inversió reforçaran el seu currículum de cara a propers contractes, ja sigui en l’àmbit públic com privat, la qual cosa representa un element de projecció amb vista al futur d’aquests treballadors, que justifica el requisit de permanència dels efectes del projecte d’inversió.
Pel que fa al vessant ambiental, “a banda de l’efecte immediat que representen el manteniment i la neteja d’espais públics, cales, i platges, i la retirada dels residus que es recullen del medi natural, el projecte presenta un element de conscienciació ambiental a tenir en compte de cara al requisit de permanència dels efectes”, ha explicat el director general d’Educació Ambiental, Qualitat Ambiental i Residus.
Cal recordar que les platges i cales que s’han inclòs al projecte són espais litorals de rellevància ambiental, és a dir, o bé espais naturals protegits (ENP) o bé inclosos en la Xarxa europea Natura 2000 (XN 2000).
Per la seva banda, Daisee Aguilera ha destacat l’efectivitat d’aquest programa, ja que “inclou zones de difícil accés on l’afluència turística no és tan elevada però on sí que arriben sobretot plàstics de la mar. Els plàstics a la mar són un problema mundial i és molt important continuar amb accions d’aquest caire per conscienciar-nos de l’ús abusiu que se’n fa. L’agreujant és que els plàstics arriben a introduir-se a la cadena alimentària i afecten la fauna i als humans, amb tots els perills i inconvenients que això comporta”. La consellera de medi ambient ha ressaltat també la vessant social d’aquest programa que incorpora a persones amb risc d’exclusió social, “per a ells és una oportunitat laboral, millora la seva qualitat de vida al rebre un sou i tindre la motivació de sentir-se realitzats amb un projecte que cuida l’entorn natural del lloc on viuen, que és l’illa de Formentera.”, ha conclòs Aguilera.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES