Retirada una caravel·la portuguesa de ses Illetes

Aquest matí els socorristes del punt de vigilància de ses Illetes han retirat de la platja de ses Illetes, a la zona del restaurant Juan y Andrea, un exemplar de caravel·la portuguesa (Physalia physalis). Recordam que el passat mes d’abril els serveis del Consell retiraren un centenar d’aquests hidrozous en el litoral de Formentera, concretament 89 a Migjorn, 9 entre cala en Baster i es Caló i un parell més a la platja de ses Illetes.
La caravel·la portuguesa és un hidrozou de la subclasse Siphonophora. És fàcilment identificable pel seu color violaci i el globus gelatinós que sobresurt de la mar. La substància verinosa que inocula aquesta espècie a través dels seus tentacles, que poden arribar als 30 metres de longitud, pot ser perillosa en proporcions importants, principalment per a persones amb problemes cardiovasculars o respiratoris.

Precaucions bàsiques
Des del Consell s’ha indicat que en cas de trobar un exemplar de caravel·la portuguesa a la platja, cal avisar als socorristes o cridar al telèfon 112 d’emergències, que és l’encarregat de centralitzar i registrar els avisos i donar part a la institució insular perquè se’n faci la posterior retirada. En cap cas, s’ha d’intentar manipular l’exemplar i, cal evitar que, si tenim mascotes, ensumin o trepitgin la caravel·la.
Sobre l’arribada de caravel·les portugueses del passat mes d’abril, Verónica Núñez, oceanògrafa del Centre de Recuperació d’Espècies Marines de Sant Antoni (CREM), assegurà a Ràdio Illa que no tenia constància de precedents d’aquesta arribada “massiva” a les Pitiüses, ni en els registres científics “ni en la memòria dels majors”.

About Author

Comments are closed.

background