TOP

Unes 160 persones recullen 1.000 quilos de residus en el World Clean Up Day

La pluja de primera hora del dissabte no impedí que durant tota la jornada desenes de voluntaris se sumassin a aquesta iniciativa coordinada a la nostra illa per Formenera Plastic Free i que ha tengut lloc simultàniament en 150 països per netejar de plàstics i residus en general els espais naturals. Segons dades facilitades per Formentera Plastic Free, a la nostra s’han retirat uns 1.000 quilos de residus, principalment plàstics i llosques de cigarreta.
En total han participat en la jornada 10 equips de neteja promoguts per empreses, associacions i col·lectius de ciutadans particulars. Destacam l’equip de Colgados de Formentera que ha intervingut a les penyes de la Mola o els equips submarins de Vellmarí i Formentera Divers que han realitzat la neteja a l’entorn submarí de s’Espalmador.
Mikel Gabarain, coordinador de Formentera Plastic Free ha agraït la col·laboració del Consell Insular, empreses, associacions i de les desenes de voluntaris i ha afegit que “ha estat una experiència molt polida i pedagògica, però ens queda el regust de veure quants residus tenim al nostre voltant”.

Rezero registrarà les marques comercials dels residus
En cada punt de neteja hi havia un taulell on, amb la col·laboració del Consell Insular, els voluntaris obtenien guants, bosses i salabres a més d’un petit refrigeri. En aquests punts també es feia la separació dels residus retirats, una tasca que comptava amb l’assessorament de la Fundació Rezero. La directora de Rezero, Rosa García, declarà a Ràdio Illa que “s’estudiarà els tipus de residus i les marques d’aquests residus. Qui és el propietari inicial del residu que ha arribat a casa nostra? La idea és visualitzar la problemàtica dels residus de plàstic, sobretot pel que fa al tema d’un sol ús”. Per García, aquest debat arriba “en un moment molt especial, perquè ara s’està debatent al Parlament balear la proposta de Llei de Residus”.

Campanya a llarg termini
Més enllà de la retirada puntual de brutor, la campanya global World Clean Up Day té la voluntat de fer visible la problemàtica de l’abandonament de residus en el territori que afecta greument els entorns mediambientals i a la nostra economia així com aportar solucions per evitar la problemàtica dels plàstics i altres elements d’un sol ús en mars i oceans. Així, des de Rezero s’assenyala que cal prohibir productes d’un sol ús o obligar als fabricants a fer els productes amb criteris d’ecodisseny i fomentar una economia circular amb reutilització d’envasos i amb sistemes eficients de reciclatge.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES