TOP
L’abocament de runes no garanteix un accés còmode dels vehicles als arenals de Formentera. 7bts

Asfaltem Formentera sense límits

David Setbetes

La bona voluntat, estimades lectores i lectors, no sempre dóna bons resultats.
Un exemple el trobam a la pista de baixada a la platja on fins no fa gaire hi havia el quiosc Bartolo. Com cada hivern, les pluges han erosionat aquest camí i enguany, a diferència de les darreres temporades, i potser perquè no calia arreglar el viarany perquè no hi havia quiosc, la brigada de camins no hi ha passat a condicionar-lo poc abans de Setmana Santa.

Per sort, i per facilitar l’accés a tota mena de vehicles fins a gairebé arran de mar, un benintencionat conciutadà nostre ha pres la iniciativa de reomplir l’esquerda feta per la circulació desmesurada de l’aigua fruit de les abundants i persistents pluges de març amb restes de ciment i runes, tota una gesta anònima que ben segur que molts conductors de cotxes i motos, que per qüestions òbvies no poden aparcar als voltants del Riu la Mola i caminar 200 metres fins a la platja, li agrairan mentre estacionen sobre l’arena i la vegetació autòctona els seus motors calents sota un astre rei de justícia que convida a gaudir de la millor Formentera: la de sol i platja.

Malauradament, però, al meu entendre el nostre estimat amic ha comès un error, i és que segurament empès massa enèrgicament per la seva noble iniciativa, no ha aturat a pensar que les runes que amablement ha dipositat a la clivella del camí en comptes de dur-les a la deixalleria, on vés-te’n tu a saber quin ús els haurien acabat donant, és molt possible que s’acabin esmicolant a causa de la pressió i el colpeig dels milers de vehicles que hi passaran pel damunt tot l’estiu perseguint l’objectiu d’atracar-se el més possible a l’arenal.
I, clar, quan les runes acabin literalment fetes pols, acabaran sent arrossegades a la platja per les pluges de la tardor, i les arenes de color rosaci tan característiques de la platja des Copinar, i tan apreciades per aquells que ens visiten, poden acabar tenyint-se d’un gris ciment que, potser, no causarà el mateix efecte crida en les butxaques plenes de sous amb potes que s’apropen a aquest i altres racons de la nostra paradisíaca illa a fer gasto.

És per això que amb aquest humil escrit em vull adreçar a les autoritats pertinents a fi de demanar que abans no sigui massa tard, es procedeixi a l’asfaltatge de l’esmentada pista així com de totes les zones del sistema dunar adjacent que siguin susceptibles de poder ser emprades com a estacionament de vehicles, de manera que tant turistes com residents puguem accedir amb els nostres transports tan a prop de la platja com sigui possible amb la seguretat d’aparcar sobre l’asfalt i que aquest mateix quitrà garanteixi que les runes abans esmentades restin enterrades per sempre més sense que perilli la formosa coloració de les arenes d’aquest polit racó de la nostra illa.

Tanmateix, faig extensiva aquesta petició a tants d’altres racons de la nostra illa, on els pobres conductors ens veiem obligats a aparcar sobre dunes o males herbes sovint endèmiques i molestes després d’haver circulat per pistes polsegoses de dubtosa moralitat.
Fem-los un favor, fem-nos un favor; asfaltem Formentera sense límits!

Guia per a lectors desorientats
Per si no ha quedat del tot clara la ironia en l’escrit, els objectius d’aquest article són demanar:
1. Que algú faci el favor d’enretirar les ditxoses runes abans no acabin a la mar.
2. Que s’habiliti el camí (només si cal) perquè sols un nombre limitat de vehicles -bàsicament serveis i subministraments, en cas de tornar a haver-hi quiosc- pugui accedir a la zona final d’aquest, descarregar, i partir.
3. Que s’instal·li pal i corda a la resta de baixant de la pista, a més de senyalització de prohibit aparcar, per evitar que un nou estiu (i més tenint en compte la futura regulació d’accés as Caló des Mort), aquesta zona es converteixi en l’aparcament diari de desenes de vehicles i conductors que s’estimen més erosionar el sistema dunar, malmetre la vegetació, i (potser) causar un incendi forestal, que no pas aparcar vora el Riu la Mola i caminar uns metres fins a la platja o el quiosc en cas que s’acabi instal·lant.
4. Habilitar, en la mesura del possible, un aparcament en condicions a la zona del Riu la Mola/Maryland perquè no es produeixi cap saturació circulatòria ni d’estacionament durant la temporada turística.
5. (Per enèsima vegada) La projecció i posterior instal·lació d’una passarel·la de fusta per evitar que segueixi la destrucció del sistema dunar en l’accés per la pista de dalt as Caló des Mort.

Els comentaris publicats a la secció d’Opinió i a la de Cartes dels Oients no representen el parer de Ràdio Illa. Aquest mitjà no es fa responsable de les opinions que són recollides en aquesta secció. Ràdio Illa es reserva l’opció de publicar parcialment el text o a no fer-lo públic en el cas de vulneració dels drets fonamentals.

Si voleu fer arribar un article per ser publicat a la secció d’Opinió – Cartes dels Oients, adreçau-vos al correu electrònic info@radioilla.cat. Juntament amb el text cal que ens envieu el nom complet, número de DNI o NIE i número de telèfon.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES