TOP
La unanimitat ha set la tònica general en el ple d’agost. Foto: CIF

Unanimitat política en la reducció de barques i la reordenació urgent del port

El Ple del Consell de Formentera ha aprovat per unanimitat una proposta sobre la regulació del port de la Savina en què s’insta una volta més l’Autoritat Portuària de Balears a prendre les mesures necessàries, de manera consensuada amb el Consell, per reduir les freqüències marítimes amb Eivissa perquè sigui segura, mediambientalment i socialment sostenible. A l’acord també s’insta l’APB a la urgent reorganització del port, que l’adapti a les necessitats socials i econòmiques de l’illa, reduint els atracaments d’embarcacions de línia regular i d’excursions amb la creació d’espais i considerant així la necessitat de tenir amarraments socials, una marina seca i espai per a l’activitat comercial.

Demandes a Capitania Marítima
D’altra banda, s’insta la Capitania de la Marina a regular i autoritzar les freqüències de la línia regular perquè es garanteixi la seguretat tant dins del port de la Savina com en el trajecte entre les Pitiüses, i en relació amb tots els altres moviments d’embarcacions fondejades, de manera que hi hagi l’espai suficient entre una arribada i la següent, per tal de garantir que no s’acumulin embarcacions a l’entrada del port.
Així mateix, s’insta la Capitania Marítima i APB a no autoritzar l’arribada de creuers a la Zona 2 del port, i a les conselleries balears de Medi Ambient i de Mobilitat a prendre les mesures pertinents de manera urgent per garantir la protecció del Parc Natural, tant pel que respecta a la capacitat de càrrega d’aquest respecte de les embarcacions d’esbarjo i fondejos, com amb relació als efectes dels creuers i el trànsit massiu de grans embarcacions de línia.

Descarbonització de la central des Ca Marí
El ple també ha aprovat amb els vots a favor de GxF, PSOE i Sa Unió una proposta del conseller de Medi Ambient, Antonio Jesús Sanz, que insta la conselleria de Transició Energètica balear a fer les accions necessàries per a la substitució del combustible de la central tèrmica des Ca Marí per un de menys contaminant, com el gas o altri, per avançar en la seva descarbonització.
A més, s’insta el Ministeri per a la Transició Ecològica a destinar una partida pressupostària dels fons europeus Next Generation a l’adequació a les energies verdes de la central tèrmica.

Reparació de passarel·les i plafons del litoral i més personal de Costes
També s’ha aprovat una proposta conjunta de l’equip de govern i l’oposició d’instar la Direcció General de Costes a habilitar una partida pressupostària i a signar un conveni amb el Consell per a la reparació, conservació i manteniment dels elements del Domini Públic Marítim Terrestre com ara plafons informatius i passarel·les, així com per dotar de personal suficient per garantir el seu correcte funcionament respecte de les feines de control, protecció del litoral i del sistema dunar i per garantir l’agilitat en els procediments administratius relatius als procediments relacionats.

Implantació de la carrera professional al Consell
Així mateix, s’ha aprovat de manera inicial amb el suport de tots els grups polítics el reglament regulador de la carrera professional dels empleats públics del Consell. Cal recordar que la carrera professional és un dret que es recull a la Llei de l’estatut bàsic dels empleats públics, i la seva implantació al Consell va ser un acord de tots els partits des de la passada legislatura.
La regulació de la carrera professional serà de manera voluntària i avaluarà l’acompliment, l’experiència i l’especialització professional dels treballadors.

Vehicles històrics
Finalment, s’ha aprovat una proposta de bonificació d’un 100% de la quota de l’impost dels vehicles considerats de caràcter històric pel Reglament de vehicles històrics, i es tramitarà prèvia sol·licitud de la persona interessada. Poden ser bonificats únicament els vehicles amb matrícula històrica de tipus H-0000-BBB, segons la classificació de la Direcció General de Trànsit.

Proposicions de Sa Unió
També s’ha aprovat per unanimitat una proposta de Sa Unió per instar la Direcció General del Servei d’Ocupació Estatal a prendre les mesures necessàries per dotar de mitjans personals l’oficina de Formentera i es presti, d’aquesta manera, el pertinent servei durant tot l’any. Així mateix, se n’ha aprovat una altra relativa a buscar solucions per a les empreses de lloguer d’embarcacions ubicades al port de la Savina.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES