TOP
Joan Torres i Toni Mayans, avui a Ràdio Illa.

La delimitació costanera as Caló afecta una casa de més de 200 anys

Joan Torres i Toni Mayans, de l’Associació de Vesins des Caló de Sant Agustí, han explicat a Ràdio Illa que els residents en aquesta localitat estan “inquiets” i confosos en relació amb les modificacions del reglament de Costes, que amplien l’extensió de la zona marítim terrestre també als nuclis urbans.

Segons Mayans, “entre 5 i 6” immobles des Caló quedarien afectats pel domini públic, incloent-hi la casa de Torres, que data almenys de 1815, més de 150 anys abans que s’aprovàs la primera normativa del litoral a Espanya. Torres, qui assegura que la seva és la sisena generació familiar que habita l’immoble, defensa que aquest està regularitzat i registrat. Tot i això, la delimitació actual deixaria en domini públic el bany i part del menjador d’aquesta llar.
Amb aquesta dinàmica, Torres pronostica un futur en què els immobles de la costa de Formentera ja no estaran en mans de petits propietaris, sinó sota control de fons d’inversió i empreses amb recursos suficients per optar a les futures concessions.

Victa aèria des Caló de Sant Agustí. Foto: Sergi Candelas.

Així mateix, des de l’entitat veïnal admeten que el nivell de la mar ha pujat “uns 20 cm” des de 1900 i que la previsió per als pròxims 100 anys és d’un augment de mig metre més. Ara bé, els vesins critiquen la falta de coherència tècnica de la delimitació costanera de 1997 i reclamen que la preservació de la costa es pugui compatibilitzar amb els drets de les persones afectades. Segons assenyalen, ara els vesins afectats continuen amb el dilema de sol·licitar o no la concessió per a l’ús dels béns immobles que havien set de la seva propietat i pels quals continuen pagant l’Impost sobre Béns Immobles (IBI). Finalment, lamenten la falta d’informació i comunicació per part de les autoritats insulars sobre l’afectació al litoral de Formentera d’aquesta normativa.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES