TOP
Xavier Álvarez durant unes feines de recomposició d’un mur de pedra seca. Pep Martínez – Formentera Avui

Mor Xavier Àlvarez, el líder ecologista de Formentera

Aquest diumenge ens ha deixat Xavier Àlvarez de Lara Pérez, qui fou destacat líder ecologista de la nostra illa, als 64 anys.

Nascut a Sabadell el 1958, Àlvarez arribà a Formentera l’any 1975 amb disset anys i decidí començar una nova vida a la nostra illa, on fou un dels pioners en difondre la consciència ecologista.

En aquest camp, persones que el coneixien de prop, com n’Agustí Yern, han afirmat a Ràdio Illa que “en Xavi va ser durant molts d’anys el líder ecologista de Formentera”. Cal recordar que Xavi Àlvarez va presidir la secció local del GOB de Formentera entre els anys 1996 i 2002, “tot i que el seu paper de lideratge fou molt més perllongat”.

Xavier Àlvarez en l’acte de retorn a la mar d’una tortuga que s’havia ferit amb hams de palangre. Enciclopèdia d’Eivissa i Formentera / Beni Trutmann

 

En Xomeu Antonina, també amic del difunt i company de militàncies ha assenyalat a la nostra emissora que Àlvarez ha estat sempre “conseqüent, com poques persones he conegut, entre les seves paraules i idees i els seus actes. Teixint complicitats entre autòctons i nous Formenterers, tasca que li hem d’agrair”. Antonina ha explicat a més que per a Àlvarez “ser pagès i ser ecologista eren una mateixa cosa. El seu activisme ecologista i el seu compromís amb l’illa era insubornable. De pedra picada”.

Xavier Àlvarez va formar part de diferents moviments socials de protecció del territori, com la Coordinadora d’Entitats Cíviques, i també fou una persona destacada en la vida política formenterera, on segons relata Isidor Torres, “s’afegí i treballà amb entusiasme a la candidatura Eivissa i Formentera al Senat (1966) encapçalada per Pilar Costa i amb jo mateix com a número 2″.
D’altra banda, va ser una figura clau en la gestació de la Coalició d’Organitzacions Progressistes de Formentera (COP). “Les seves aportacions sobre l’aplicació de la Llei de Costes i la posada en marxa de les passarel·les de fusta al nostre litoral, foren claus i definitòries”, ha assegurat Isidor Torres, que ha reblat que Àlvarez “com a persona que elegí la nostra illa per viure i treballar la seva terra i el seu paisatge, la seva mort, ens deixa sense un referent irreemplaçable”.

Àlvarez també participà activament de la vida cultural i artesana de l’illa i sobretot de la Mola, on va ser un dels fundadors del Mercat Artesà. A més, era un reconegut especialista en la construcció de parets de pedra seca (en aquest enllaç podeu seguir una entrevista feta per la companya Marta Vázquez al Formentera Avui), amb el grau de mestre artesà.

Malauradament, avui el càncer que patia des de fa més d’un any ha pogut amb la seva empenta.
Descansi en pau.

 

Xavier Àlvarez vora un escart de Formentera (David Àlvarez) i arranjant un mur de pedra seca (Pep Martínez/Formentera avui)

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES