TOP
Vots a favor de Sa Unió, GxF i PSOE en la sessió plenària d’avui.

Sa Unió i oposició voten perquè s’adjudiqui la proposta de la Mesa i el president, en contra

El Ple extraordinari d’avui ha aprovat la iniciativa de Sa Unió d’instar el president, Llorenç Córdoba, a portar a aprovació de la Junta de Govern l’adjudicació dels lots dels quioscos de platges d’acord amb la proposta de les opcions més ben valorades per part de la Mesa de Contractació. El president és l’únic que hi ha votat en contra, mentre que els set consellers de Sa Unió (faltava Javi Serra), els cinc de GxF i els tres del PSOE han donat suport a la proposta, en una sessió especialment tensa que ha durat unes dos hores i mitja. El públic ha omplert la Sala de Plens, amb presència d’antics gestors de quioscos, representants de les ofertes més ben valorades per la Mesa, ciutadania en general i l’expresident insular, Jaume Ferrer.

Públic a la Sala de Plens, aquest matí.

 

Córdoba no portarà la proposta aprovada avui a Ple en la Junta de Govern de demà
En acabar la sessió, Córdoba ha avançat que en la Junta de Govern de demà divendres no portarà la proposta aprovada avui sinó que tornarà a presentar la que demana que el concurs es declari desert. Aquesta mateixa proposta ja ha set rebutjada pels consellers de Sa Unió en una Junta de Govern, mentre que en una altra anterior, la iniciativa de Córdoba no es va arribar a votar perquè es presentà per via d’urgència i els membres de la coalició es pronunciaren en contra de tenir-la en consideració.
Així mateix, per primera vegada el PSOE, per mitjà del seu secretari general, Rafael Ramírez, ha demanat públicament la dimissió del president. Gent per Formentera, per la seva banda, ha recordat que ja l’havia sol·licitat, juntament amb les dels dos líders dels partits que conformen Sa Unió, PP i Compromís.

El secretari avala la proposta de la Mesa d’adjudicar les opcions més ben valorades
Cal destacar que el secretari del Consell de Formentera, Àngel Custodio Navarro, que ha set al·ludit constantment tant pel govern com per l’oposició durant tota la sessió, ha pres la paraula just abans de la votació. El jurista ha llegit el següent text legal: “L’emissió de l’informe del secretari podrà consistir en una nota de conformitat en relació amb els informes que hagin estat emesos pels serveis del mateix Consell i que figurin com a informes jurídics a l’expedient”. És a dir, que en el moment de donar validesa a la proposta de la Mesa de Contractació, el secretari ja està atorgant el seu aval jurídic.

Córdoba es dirigeix a Alcaraz durant la sessió d’avui.

 

Alcaraz (Sa Unió): El president està “absolutament sol”
A la sortida del Ple, el portaveu de Sa Unió, José Manuel Alcaraz, ha destacat que “avui s’ha demostrat que tenim un president que està absolutament tot sol. La resta de membres del Ple estan a favor de què s’adjudiqui la proposta de la Mesa de Contractació i, per tant, que tenguem quioscos aquest estiu”. Sobre la postura de Córdoba, de declarar desert el concurs i sol·licitar autoritzacions perquè aquest estiu muntin els quioscos els antics gestors, Alcaraz ha conclòs que “és impossible legalment” perquè hi ha “una concessió administrativa atorgada pel Ministeri i ens hem d’adequar”, un extrem en el qual ha coincidit amb l’oposició.
A més, el també exvicepresident ha rebatut una de les afirmacions del cap insular, que apunta que no hi ha cap informe a favor de l’adjudicació proposada per la Mesa: “En la Junta de Govern del 25 de març, el secretari [del Consell] va dir que avalava la decisió de la Mesa de Contractació” [que proposa que la Junta de Govern adjudiqui els lots a les ofertes més ben puntuades], tal com el mateix jurista ha apuntat en la seva única i breu intervenció al Ple d’avui, abans esmentada. Alcaraz ha remarcat que el president no està signant l’acta de la Junta de Govern on el secretari ha avalat la decisió de la Mesa expressament, perquè contradiria la seva postura. Per tot això, Alcaraz ha reiterat que la coalició defensa “la proposta de la Mesa perquè és la que dona més seguretat jurídica a la casa, als membres de la Mesa i la que dona més seguretat econòmica a la institució insular”.
El conseller de l’equip de Govern ha insistit en què “no pot ser que una persona tota sola vulgui governar un ple de 17 consellers, això no passa enlloc, a cap ajuntament, consell, cabildo o diputació, aquest senyor s’ha d’apartar i deixar que hi torni a haver un govern cohesionat a l’illa, que és el que la gent demana”.

Ferrer (GxF): “No estam en una dictadura”
La portaveu de Gent per Formentera, Alejandra Ferrer, ha opinat que avui és un “dia trist on tots hem pogut veure la situació de degradació d’aquesta institució” i ha assenyalat que la divisió en el si de l’equip de Govern “neix de les promeses electorals del maig de 2023”. Sobre el seu suport a la inciativa de la coalició, Ferrer ha argumentat que “Sa Unió ha presentat una proposta molt senzilla (…) i li hem donat suport perquè consideram que a la Mesa hi ha els funcionaris més qualificats de la casa, i sobretot interventor i secretari, que han de garantir la seguretat jurídica de la institució”. Així mateix, la consellera de l’oposició ha assegurat que “tenim un president que es nega a dur les propostes dels seus funcionaris, de la Mesa, perquè no obtindrà el resultat que ell vol”. Ferrer considera que això representa “segrestar l’autonomia i eficiència de la institució” i ha conclòs: “Avui li hem dit al president que no estam en una dictadura i ell ha demostrat la seva incapacitat absoluta per continuar sent president del Consell”.

Ramírez (PSOE): El president “està enganyant als antics quiosquers”
El secretari general socialista, Rafael Ramírez, ha descrit la sessió plenària d’avui com “un capítol més de l’esperpent del govern de Sa Unió” i ha justificat el seu vot a favor de la proposta de la coalició perquè “té a veure amb restablir la legalitat i evitar el segrest per part del president d’òrgans col·legiats de la casa”, en referència a la Mesa de Contractació. Sobre aquest òrgan ha descrit que “ha fet un treball durant dos anys i escaig, on hi han intervingut juristes i tècnics de [les àrees de] Contractació i Medi Ambient”. A més, el socialista ha criticat els arguments del president: “Són irreals i no tenen jurídicament cap pes”. I ha explicat que l’informe extern de la Fundació Universitat i Empresa de la UIB, “el que diu és que es necessiten més informes” per prendre una decisió. Mentre que l’altre informe que esgrimeix Córdoba, és d’una “lletrada [de l’àrea insular de Recursos Humans] que no és la responsable de Medi Ambient”.
Ramírez ha finalitzat asseverant que el president “està enganyant als antics quiosquers, perquè diu que vol demanar una autorització temporal [perquè explotin els lots aquest estiu] quan legalment no és possible” i ha exposat que aquest supòsit representaria “un tràmit llarguíssim, no arribaríem per aquest estiu i perdríem les concessions [de Costes] i seria un desastre”. El conseller del PSOE ha agregat que el president “no pot governar contra tothom i enganyar als ciutadans i afectats en el concurs, per això hem demanat la seva dimissió”.

El president mostra un informe als consellers.

 

Córdoba esgrimeix els informes de la Fundació Universitat i Empresa de la UIB i de la lletrada del Consell
El president insular, Llorenç Córdoba, ha afirmat que en el Ple d’avui “s’han fet acusacions molt greus, s’han dit mentides” i quan ha volgut “rebatre-ho, la vicepresidenta [Verónica Castelló] membre de Sa Unió, no m’ha donat la paraula, cosa que no havia passat mai”. El cap insular feia referència al torn per al·lusions que ha sol·licitat just abans de la votació, mentre Castelló estava conduint el Ple. La vicepresidenta li ha dit que, si li concedia el torn, seria només de tres minuts i també l’hauria d’atorgar a la resta de grups polítics. Finalment, el president ha guardat silenci i ha demanat que la desavinença quedàs enregistrada a l’acta de la sessió.
Per justificar el vot en contra de la proposta aprovada avui, que demana que porti a la Junta de Govern l’aprovació de l’adjudicació de les propostes més ben valorades per la Mesa, Córdoba ha declarat: “Ha quedat ben clar que [la proposta de Sa Unió] va en contra dels informes jurídics del Consell i extern”, en referència als informes de la lletrada de Recursos Humans i de la Fundació Universitat i Empresa de la UIB. A més, el president ha manifestat que “el que no faré jo és cometre una prevaricació de llibre (…) és molt fàcil parlar quan no has de firmar tu els documents i jo he de ser conseqüent amb la legalitat”. Així mateix, ha reiterat que demà a la Junta de Govern únicament presentarà “una altra vegada” la proposta per declarar desert el concurs. Preguntat sobre quan farà cas a la proposta aprovada avui pel Ple, ha respost que “ja ho veurem” i ha agregat que “si al final l’hem de portar [a la Junta de Govern], ho faré, però jo hi votaré en contra”.

Unanimitat per aprovar l’acció concertada per Ràdio Illa
D’altra banda, el Ple extraordinari d’avui ha aprovat de forma unànime l’acció concertada per valor de 60.000 euros en favor de l’Associació Cultural Audiovisual de Formentera (ACAF) per a la producció dels continguts de Ràdio Illa.
El debat i votació s’han despatxat en menys de 10 minuts. El conseller de Cultura, Òscar Portas, ha explicat que en el Ple ordinari d’abril té previst nomenar els representants en l’Ens de Gestió Audiovisual, l’òrgan amb representació de Govern, oposició i Consell d’Entitats que supervisa el funcionament de Ràdio Illa, i posteriorment convocar-lo. Portas ha destacat que “el debat” sobre el model de ràdio s’ha de fer en aquest ens: “Hem d’estudiar com podem treballar millor entre tots”.
La portaveu de Gent per Formentera, Alejandra Ferrer, ha afirmat: “Estam contents que finalment es doni aquesta passa [l’aprovació de l’acció concertada] i lamentam el retard que ha tengut aquest procediment” perquè “un dels temes que dúiem tots els grups era justament ajudar a les associacions perquè puguin fer millor la seva feina”. Així mateix, ha recordat que “des de GxF ja vam sol·licitar per escrit la convocatòria de l’Ens de Gestió el 20 de febrer (…) i encara està pendent”. Sobre el model de gestió de l’emissora pública, Ferrer ha assenyalat: “Hem sentit parlar també al senyor a Portas del canvi de format de gestió de Ràdio Illa. Creiem que s’hi pot treballar, però no hauria d’afectar a una associació sense ànim de lucre”, en referència a ACAF. A més, la membre de GxF ha indicat que “els hauríem d’ajudar molt més per poder garantir que els cobraments arribin quan toca i sobretot que pugui continuar la nostra ràdio pública”.
Des de les files socialistes, Ana Juan ha realçat “l’excel·lent feina que es fa des de Ràdio illa, una ràdio pública amb una trajectòria professional indiscutible i una trajectòria informativa que sempre ha tractat que aquesta informació que ens arriba fos rigorosa i veraç”. A més, Juan ha “lamentat que un treballador de la ràdio no hagi pogut cobrar el seu sou durant un mes i des del grup socialista creiem que cal repensar el seu model de funcionament i finançament i creiem que des d’ACAF hi estan d’acord”. Finalment, la socialista també ha “lamentat” que el Consell destini “18.000 euros a un tal Javier Negre, per un mitjà de comunicació, un pamflet de la ultradreta (…) i, en canvi, la nostra ràdio pública, la nostra Ràdio Illa i els professionals que hi fan feina estiguin en la situació tan lamentable en què es troben”, en referència a la situació econòmica que ha denunciat ACAF.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES