TOP
Toni Juan ‘Pins’, a l’estudi 1 de Ràdio Illa

“Hem de fer sentir sa nostra veu: tenim dret a sortir a la mar”

Aquest matí hem conversat amb en Toni Juan ‘Pins’, per conèixer la seva història de vida, vinculada a la mar d’ençà que era ben petit, quan des de cala Embaster sortia a pescar vora la riba amb el seu güelu damunt la xalaneta familiar. Ell, que va tocar tots els pals de les aigües de Formentera, des de la pesca familiar, fins al surf de vela i el submarinisme -fou el primer titular en aquesta disciplina a Formentera-, a vint-i-tres anys, va abandonar el que s’augurava com una segura carrera en el món bancari, i es va embarcar conjuntament amb el seu pare, en emprendre un negoci familiar, Nàutica Pins, que ja té trenta-set anys de recorregut. Recorda l’estupefacció de forasters quan la van fundar: “què fan aquests pagesos muntant una nàutica!”. En la seva botiga ha vist passar fins a tres generacions de formenterers, petits i grans, per comprar tots els ormejos i estris per fer-se a la mar.

A Ràdio Illa, també ha reflexionat sobre el moment delicat que travessa la ciutadania de Formentera, que cada cop viu més d’esquena a la mar, per una concatenació d’esdeveniments i dinàmiques diverses els darrers temps.

En qualsevol cas, ell espera poder continuar sortint a navegar per molts anys, ja que és la cosa que més el relaxa. Si, per ventura, ha de viatjar fora de l’illa, veu créixer el neguit dins seu quan passa massa dies sense la mar. Ara, desitja que els seus fills puguin continuar el negoci familiar que ell i son pare van gosar arrencar fa trenta-set anys.

No us perdeu l’entrevista aquí:

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES