TOP
Imatge submarina de la Reserva Marina des Freus.

Govern balear, sobre l’ampliació de la Reserva des Freus: “Hi ha marge de maniobra”

El director general de Pesca del Govern balear, Antoni Grau, acudirà a una reunió a Formentera per buscar un acord amb el Consell Insular, pescadors professionals i recreatius sobre la proposta d’ampliació de la Reserva Marina des Freus, que contempla que aquest espai protegit passi d’unes 15.500 hectàrees a més de 21.000. La trobada, en la qual, segons Grau “hi ha marge de maniobra”, està previst que se celebri en el mes de setembre i fou sol·licitada pel Consell de Formentera arran de l’oposició dels pescadors recreatius a l’ampliació d’aquest espai marítim protegit.

Grau ha recordat l’origen del projecte d’ampliació. En la darrera Comissió de Seguiment de la Reserva Marina, celebrada el passat dia del Carme (16 de juliol), el Govern presentà una proposta d’ampliació de 920 hectàrees de la Reserva des Freus, si bé la Confraria de Pescadors, amb el suport del Consell de Formentera -exposa Grau- proposà augmentar l’ampliació fins a 5.600 hectàrees.

Aquesta contraproposta a l’alça, apunta el director general, no fou rebutjada per cap membre de la Comissió, tot i que admet que en aquest fòrum no hi havia representants del sector recreatiu. Per corregir aquesta mancança de representació, el director general ha reflexionat sobre la necessitat del col·lectiu d’associar-se per poder expressar la seva veu.

Reserva: creix el volum de peixos d’interès comercial un 1700% 

Grau ha recordat que la declaració de Reserva Marina permet continuar practicant modalitats de pesca tradicional, com la fluixa, el curri, la potera o el volantí. Si bé prohibeix la pesca submarina, pescar amb esca viva o tècniques modernes com el ‘jigging’ en pesca recreativa i l’encerclament i l’arrossegament en l’àmbit professional.

Així mateix, ha assenyalat els efectes positius pel que fa a l’increment poblacional a les pesqueres protegides per la Reserva Marina des Freus. Des de 1999, quan es portà a terme la declaració de reserva, la quantitat de peixos d’interès comercial (com roges, galls, anfossos o déntols) ha crescut un 1.700%.

En tot cas, Grau ha recordat que el procés per ampliar la reserva contempla diversos tràmits, com la sol·licitud d’informes i el període d’exposició pública i podria trigar, almenys, mig any.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES