TOP

Anàlisi ‘Ecovidrio’: L’hostaleria de Formentera és la menys sostenible de balears, però destaca en eficiència energètica

Segons l’anàlisi realitzat per Ecovidrio, el sector de l’hostaleria de Formentera ocupa l’última posició entre les Illes Balears en gestió sostenible, amb un Índex de Sostenibilitat del 77,3 %, lleugerament per sota de Mallorca (78,2 %), Eivissa (78,4 %) i Menorca (83,7 %), però destaca en alguns punts com en l’eficiència energètica i l’estalvi d’aigua.

L’informe analitza, segons han comunitat des de l’entitat,  l’aplicació de bones pràctiques ambientals en establiments del sector HORECA (hotels, restaurants, cafeteries i locals d’oci nocturn), a través d’enquestes a més de 13.975 negocis de sis comunitats autònomes costaneres. En el cas balear, s’han estudiat 2.758 establiments, incloent-hi una mostra dels negocis de Formentera.

Eficiència energètica

Formentera destaca especialment en l’àmbit de l’eficiència energètica, on obté una puntuació de 88,7 %, la segona més alta de les Illes Balears, només per darrere de Menorca (89,2 %). El 97,8 % dels establiments de l’illa disposen d’il·luminació LED, mentre que un 55,8 % utilitzen sistemes d’estalvi com sensors de moviment i temporitzadors.

Segons el comunicat d’aquesta entitat, al conjunt de les Balears,  l’ús d’electrodomèstics amb qualificació energètica A (22,6 %) i la regulació de la temperatura de l’aire condicionat (22,1 %) encara tenen un ampli marge de millora, especialment en establiments més petits com cafeteries i bars de platja.

Estalvi d’aigua

En matèria d’estalvi d’aigua, Formentera aconsegueix una valoració del 81,5 %, per sobre de la mitjana balear (79,6 %) i només per darrere de Menorca (87,7 %). Les mesures més habituals inclouen l’ús d’electrodomèstics a càrrega completa (74 %), la instal·lació de cisternes amb doble descàrrega (69,3 %) i airejadors als aixetes (63,6 %).

Gestió de residus 

Segons els resultats d’aquesta edició, l’informe revela que l’hostaleria balear se situa com la segona que millor gestiona els residus d’entre els territoris analitzats. En concret, el sector HORECA de les Illes Balears ha tret una puntuació del 87,1%, situant-se només per darrere de Catalunya (91,3%).

Pel que fa a la gestió de residus, Formentera registra una taxa del 83,9 %, una xifra positiva tot i estar per sota de la mitjana balear (87,1 %). Pràctiques com la recollida selectiva de vidre (98 %) i la gestió adequada de l’oli de cuina (97,2 %) són àmpliament aplicades per restaurants, hotels i locals d’oci. Tot i això, la compra a granel continua sent poc habitual (39,4 %), especialment entre les cafeteries.

Els establiments analitzats per Ecovidirio en l’àmbit estatal són restaurants (51,8%), cafeteries (27,8%), locals d’oci nocturn (14,1%), hotels (1,8%) i altres com sales de joc (4,5%)

Consum responsable

El consum responsable, que en l’edició anterior del Baròmetre era l’assignatura pendent, ha registrat una important millora del 25,4%, si bé es manté com la palanca de sostenibilitat amb major marge de millora dins de les Illes Balears amb un 57,2%.

El consum responsable continua sent la palanca de sostenibilitat amb menys implantació a Formentera, amb una puntuació del 49 %, per sota de la mitjana balear (57,2 %).

Al conjunt de les illes, la compra de productes de proximitat (70,8 %) i les mesures contra el desaprofitament alimentari (62,4 %) estan guanyant força però l’ús de productes de temporada (39 %) és encara testimonial, especialment en restaurants orientats al turisme internacional.

Objectiu

El baròmetre, elaborat per Ecovidrio amb l’objectiu de mesurar el grau d’implantació de pràctiques sostenibles en el sector HORECA, confirma que 8 de cada 10 establiments costaners a Espanya ja apliquen mesures ambientals. En l’àmbit autonòmic, les Illes Balears (78,7 %) ocupen la tercera posició estatal, darrere de Catalunya (85,5 %) i Andalusia (79,6 %).

Reconeixement

Amb aquestes dades, Ecovidrio reconeixerà a finals d’estiu els dos establiments més sostenibles de la regió, una iniciativa que vol premiar la implicació ambiental i fomentar bones pràctiques a tot el litoral.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES