TOP
La barca que ha desembarcat prop de s’Estufador. Foto: Jaume Escandell.

Arriben dues barques més amb migrants: els detinguts seran reclosos en CIE

Avui dilluns s’ha registrat l’arribada de dues barques més amb 22 persones migrades a bord. La primera ha recalat aquesta matinada, poc després de la 1 h, amb 6 persones, segons la Delegació del Govern, que no ha informat de la seva nacionalitat o d’on haurien desembarcat. Quatre d’ells s’han presentat a la porta de la caserna de la Guàrdia Civil.
La darrera embarcació ha arribat aquest matí, a les 9.30 hores, amb 16 persones a bord i ha tocat terra en algun punt de la costa de roca entre s’Estufador i es Ram, segons ha avançat a Ràdio Illa el conseller insular d’Interior, Josep Marí, i ha confirmat la Delegació.

Ingrés en CIE
S’espera que les persones detingudes a Formentera per arribada irregular en territori espanyol siguin traslladades a Eivissa, on passen a disposició de la Policia Nacional un màxim de 72 hores mentre se’ls hi tramita l’expedient de devolució. Expirat aquest termini les persones en aquesta situació a les Pitiüses passen al circuit assistencial d’ONG (sigui a les Illes o a la Península).
O almenys així ha succeït els darrers mesos. Ara bé, avui en el programa Al Dia, d’IB3 Ràdio, la delegada del Govern de l’Estat a les Balears, Aina Calvo, ha afirmat que “per primera vegada en molt de temps, les persones arribades amb pastera a Formentera aniran als centres CIE a la Península [un màxim de 60 dies] i després seran retornades a Algèria”.
Fins ara la Delegació havia indicat que l’ingrés en alguns dels vuit CIE de l’Estat espanyol no era possible per falta de places, amb la qual cosa les persones migrades, en la seva majoria procedents d’Algèria, quan eren posades en llibertat per part de la Policia acabaven abandonant del país. Moltes d’elles preferien esquivar el circuit assistencial d’ONG i finalment traslladar-se a França o a Bèlgica, on compten amb una xarxa familiar i d’amistats que els pot acollir.
Aquestes instal·lacions, que no tenen caràcter penitenciari, existeixen arreu de la Unió Europea en virtut del desenvolupament de la política migratòria comuna subscrita en l’Acord de Schengen de 1985. Diverses ONG vinculades a la defensa dels drets humans han denunciat que en els CIE es cometen deficiències en l’atenció sanitària i actes violents contra els interns.

Quatre barques durant el cap de setmana
Les dues arribades de dilluns se sumen a les quatre del cap de setmana, resultant un total de 69 persones i 6 embarcacions. Ahir diumenge una barca arribà a s’Estufador entre les 20.10 i les 21.15 hores amb 13 persones. També ahir, entre les 16.15 i 18.40 hores, foren detingudes per arribada irregular en territori espanyol un total de 13 persones a la zona des Caló de Sant Agustí.
Dissabte, a les 4.15 hores arribava una barca as Caló de Sant Agustí amb 14 homes d’origen magrebí a bord. La segona ho feia sis hores més tard a la zona de Ses platgetes, a pocs metres del lloc de la primera arribada. En ella hi viatjaven set homes també d’origen magrebí.
Des de principis d’any s’ha comptabilitzat l’arribada a aigües o territori formenterer de 454 persones en situació irregular.

Compartir

PROGRAMES