TOP
La trobada s’ha fet a l’illa de Gran Canaria. CAIB

Balears i Canàries uneixen esforços per frenar l’expansió de les serps invasores

Personal tècnic de la conselleria balear de Medi Ambient ha participat en una trobada de coordinació tècnica organitzada pel Govern de les Illes Canàries amb l’objectiu de compartir experiències i intensificar esforços per al control de les espècies exòtiques invasores, especialment els ofidis.

La reunió ha tingut com a propòsit avançar en l’aplicació de l’estratègia de gestió, control i possible erradicació d’ofidis invasors en illes, així com reprendre les mesures de coordinació entre el Govern central i les comunitats autònomes dels territoris insulars que la crisi de la covid va interrompre el 2020.

Impacte provocat per les serps invasores
Els assistents han pogut conèixer de primera mà, tant a reunions tècniques, com en visites de camp, la labor que es duu a terme a Gran Canària per al control de diferents espècies invasores. A més, s’ha abordat l’evolució de la invasió biològica de la serp real de Califòrnia a Gran Canària i la serp de ferradura a Formentera i Eivissa, parant especial atenció a l’impacte provocat per aquestes espècies sobre les poblacions de rèptils endèmics de les illes.

També s’han repassat els mètodes de control aplicats, les mesures de bioseguretat per evitar l’expansió a altres illes i illots, així com les mesures de divulgació, sensibilització i participació ciutadana que s’han vingut desenvolupat en els darrers anys.

Mesures de coordinació
Com a resultat d’aquesta reunió s’ha elaborat un conjunt de propostes d’actuació que pretenen reforçar les mesures de coordinació entre els governs insulars i afavorir la intervenció i implicació del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic en el marc de l’Estratègia estatal per al control d’ofidis invasors.

Entre les mesures a dur a terme destaca la implementació d’accions per millorar l’intercanvi d’informació entre les institucions implicades, l’avaluació de l’estat de conservació de les espècies de rèptils endèmics afectades i l’elaboració de propostes per modificar el seu règim de protecció, la millora dels mètodes i sistemes de trampeig millorant la seva selectivitat i eficàcia (ús de nous atraients, tipus d’esquers, instal·lació de sensors, etc.) i desenvolupament de mètodes per avaluar l’eficàcia de les mesures de control aplicades.

Compartir

PROGRAMES