TOP
Representants del CEIP Sant Ferran, durant el Ple.

Banys adaptats, climatització, més bus i pistes esportives, entre les demandes dels nens i joves

Els nens i joves de Formentera ho tenen clar, volen millores en els centres educatius i instal·lacions esportives i culturals, a més d’altres peticions que afecten a tota l’illa, com l’augment de la neteja en espais públics i de les freqüències del servei regular de bus, incrementar la seguretat a la cruïlla de la carretera de Porto-salè amb la PM 820, o que s’arregli la rampa per varar embarcacions des Copinar.
Així ho han expressat aquest matí en la primera sessió del Ple del Consell de la Infància i la Joventut de Formentera del curs 2023-24 que s’ha celebrat a la sala de Plens del Centre de Dia i que ha comptat amb representació del col·lectiu d’estudiants de l’IES Marc Ferrer i dels tres CEIP de l’illa (El Pilar, Mestre Lluís Andreu i Sant Ferran). A més, per primera vegada, i en qualitat de convidats, també hi han pres part alumnes de Primària del centre privat Verge Miraculosa.
En una sessió presidida per la vicepresidenta insular, Verónica Castelló, que ha estat secundada per la consellera de Joventut, Eva Nieto, i pel titular d’Esports, Hugo Martínez, els nens i joves han passat llista a les seves demandes. A més, a la sala també hi eren el vicepresident José Manuel Alcaraz, i personal de l’àrea de Joventut i del Casal de Joves.

Públic assistent en el Ple del Consell de la Infància i la Joventut.

 

Posada al dia de les instal·lacions educatives
Pel que fa al manteniment dels centres, els alumnes de l’IES Marc Ferrer demanden que s’instal·li “algun mètode per regular la temperatura, especialment a l’època de la calor”. Des del CEIP El Pilar han reclamat que s’arreglin les finestres de l’escola perquè “estan en mal estat i no es poden tancar”. A més, des del CEIP Mestre Lluís Andreu, han sol·licitat que s’arreglin les dues fonts que estan avariades i que se n’instal·lin més. Així mateix, també volen xarxes a les cistelles i porteries del centre i que es rehabilitin els banys, perquè “estan romputs i tenen paneres”. En aquest capítol, els alumnes del CEIP Sant Ferran, que compten amb les instal·lacions més noves de l’illa, inaugurades el 2021, han proposat, d’una banda, que els banys s’adaptin a persones amb mobilitat reduïda, i de l’altra, que es muntin una tirolina i un tobogan més gros al pati.

Biblioteca, Sala de Cultura i pistes esportives
Quant a instal·lacions esportives i culturals, els nens de ses Roques han plantejat retardar l’horari de tancament de la Biblioteca Marià Villangómez i que aquesta sigui insonoritzada, perquè la remor de l’Escola Municipal de Música i Dansa, ubicada just a sobre, no pertorbi als usuaris de la instal·lació. A més, també han assenyalat que cal instal·lar més taules tant a la Biblioteca Marià Villangómez com en el punt de lectura. Així mateix, una alumna d’aquest centre també ha instat a què s’arregli el terra de l’escenari de la Sala de Cultura (Cinema), perquè “si balles descalça et pots fer mal”. De Sant Ferran també ha sortit la petició de més pistes de futbol i habilitar un camí segur per accedir al camp de futbol de gespa artificial des Cap.
D’altra banda, des del centre Verge Miraculosa han reivindicat un nou parc en el nucli urbà del Pilar, perquè “a la Mola només hi ha un parc, el de l’escola, que a més a vegades està brut amb botelles i fems”. Aquesta és una de les demandes que ha fet pública l’Associació de Veïns de la Mola.
També s’han reclamat més pistes de tennis i pàdel així com més monitors per poder respondre a la demanda de l’alumnat. En paraules d’una estudiant, “a vegades som massa a la pista”. En aquest sentit, el conseller d’Esports, Hugo Martínez, ha recordat que el Consell està treballant en aquesta ampliació d’instal·lacions.
Finalment, diversos alumnes s’han queixat de la remor que emeten alguns ciclomotors i han reclamat una zona perquè puguin circular sense molestar els veïns.

Un moment del Ple d’avui.

 

Més autobús i millor visibilitat de les rutes verdes
Pel que fa a la mobilitat, la comitiva de l’institut ha insistit en augmentar les freqüències del servei regular de bus, un assumpte que estudiants del centre reclamen des de fa setmanes amb una recollida de signatures. A més, els representants del CEIP Sant Ferran han sol·licitat actuacions en els cartells de les rutes verdes perquè, asseguren, són poc visibles. Aquest és un assumpte que ja s’ha tractat en anteriors sessions ordinàries del Ple del Consell. A més, també han indicat que cal millorar la xarxa de carrils bici. El col·legi Verge Miraculosa ha reclamat en aquest capítol que s’incrementi la seguretat de la cruïlla entre la carretera principal (PM 820) i la que connecta amb Porto-salè, escenari de diversos accidents els darrers anys i que també ha suscitat queixes per part del col·lectiu de taxistes.
Pel que fa a medi ambient, l’alumnat de Sant Ferran ha reclamat la millora dels serveis de neteja. Concretament, demanen que el camió de recollida avanci el seu servei, per evitar que quan passin els contenidors ja estiguin plens i hi hagi bosses de fems a l’exterior de les bateries. Des del Verge Miraculosa, en canvi, han proposat instal·lar més papereres a la zona litoral.

Begudes energètiques i vàpers
En altres àmbits, els nens i joves han manifestat en repetides ocasions la seva inquietud per la presència de “persones que beuen alcohol” en les zones que freqüenten i han demanat solucions a aquesta problemàtica. Aquest va ser un assumpte que els representants de Formentera també van transmetre en la recent sessió del Parlament balear infantil.
A més, també demanden que es controli que els supermercats no venguin a menors begudes alcohòliques, energètiques i “vàpers”, és a dir, vaporitzadors.
D’altra banda, reclamen que les banderetes decoratives que recentment s’han instal·lat als pobles, siguin d’un material no contaminant, com la tela, o que es pengin a una altura superior, en el cas de Sant Ferran. Així mateix, també ha destacat una demanda recurrent tant dels sectors professionals com agrupacions veïnals: que s’arregli la rampa per varar embarcacions des Copinar.

Agraïment de ca ses Monges
Finalment, el grup que s’estrenava en aquest Ple de la Joventut i la Infància, del Verge Miraculosa, ha manifestat: “Estam molt agraïts perquè hàgiu invitat al nostre centre. És per nosaltres un plaer i un desafiament formar part de les decisions que afecten els nens i joves”. I han afegit: “Tot i que en aquests moments acudim com a convidats, esperam ser membres de ple de dret [d’aquest Ple] i aportar el nostre granet d’arena”.
La consellera insular de Joventut, Eva Nieto, ha declarat que el Ple ha estat “mot constructiu” perquè “al cap i a la fi, els infants demanen el que és molt necessari per a ells: manteniment de parcs i escoles o més seguretat en els espais que freqüenten”.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES