TOP
Acte d’homenatge a famílies víctimes del franquisme celebrat ahir a Palma.

Cinc famílies de Formentera reben el certificat de víctimes del franquisme

Cinc famílies de Formentera van rebre ahir el certificat de víctimes del franquisme en un acte públic de reconeixement, organitzat per la Direcció General de Memòria Democràtica del Govern de les Illes Balears, que es va celebrar al Palau de Congressos de Palma. La llei de memòria i reconeixement democràtics de les Illes Balears inclou el dret a la reparació i al reconeixement de les víctimes de la Guerra Civil i la dictadura franquista, i declara el 29 d’octubre com a data simbòlica de record i reivindicació dels valors democràtics i la lluita per la llibertat.
L’acte va comptar amb la presència de la presidenta del Consell de Formentera, Ana Juan, i la consellera de Patrimoni, Raquel Guasch, que van acompanyar els familiars de les persones homenatjades, Francesc Verdera Castelló, Marià Torres Torres, Vicent Ribas Marí, Josep Ribas Marí i Jaume Ferrer Ferrer. Aquestes cinc persones formen part del col·lectiu de víctimes de la repressió i la barbàrie franquista. En total, són quinze les persones de Formentera que rebran aquest certificat de reconeixement.
La presidenta Ana Juan va destacar que a instàncies del Consell de Formentera, es farà una entrega en l’àmbit particular en un acte íntim a les famílies que no s’han pogut desplaçar a Palma per recollir aquest certificat. Ana Juan va subratllar que “la societat té un deute amb aquestes persones i que és de justícia reparar la seva memòria; per això aquests homenatges són molt necessaris i hem de continuar amb aquesta feina que s’impulsa des de les administracions locals i autonòmica”.

Víctimes de Formentera
Francesc Verdera i Marià Torres varen ser assassinats a la pedrera d’en Coix a Formentera el 20 de novembre de 1936; Vicent Ribas va ser executat al Castell d’Illetes, a Mallorca, el 15 d’octubre de 1938. D’altra banda, es desconeix on són les restes de Josep Ribas, tot i que se suposa que estarien al fossar vell de Sant Francesc, mentre que les de Jaume Ferrer es troben al cementeri de Sant Ferran.
L’acte «29 d’octubre, Dia del Record» ha consistit en l’homenatge a més d’un centenar de famílies de víctimes del franquisme de les Illes Balears, a qui se’ls ha lliurat el certificat de víctimes del franquisme. Un document que la Secretaria Autonòmica de Sectors Productius i Memòria Democràtica ha començat a lliurar aquesta legislatura amb l’objectiu de reconèixer la greu injustícia que patiren aquestes víctimes i les seves famílies.

Compartir

PROGRAMES