TOP
Forats excavats per la tortuga as Ca Marí.

COFIB: La tortuga des Ca Marí no deixà els ous perquè no pogué fer un forat prou profund

Guillem Fèlix, tècnic del Consorci per a la Recuperació de la Fauna de les Illes Balears (COFIB), ha explicat que la tortuga que la nit de dilluns intentà fer niu a la platja de Migjorn (prop de la zona des Ca Marí) no pogué portar a terme la seva missió perquè no trobà un lloc adequat. Segons Fèlix, els exemplars de Caretta caretta acostumen a fer un forat d’uns 40 o 45 cm per dipositar-hi al voltant d’un centenar d’ous. Ara bé, en el cas estudiat a Formentera, el rèptil no pogué passar dels 10 cm perquè trobà una capa enterrada de posidònia.

A més, l’especialista ha afirmat que els tècnics de l’àrea insular de Medi Ambient, del Servei de Socorrisme, del COFIB i del Parc Natural que es desplaçaren a la zona executaren una tasca òptima per preservar la tranquil·litat del rèptil, impedint que s’hi apropassin els curiosos. En canvi, ha recordat que en la temptativa de l’any passat, un turista enlluernà a l’animal i el redirigí cap a l’aigua, impedint que pogués amollar els ous. Per aquest motiu, el tècnic demana que si descobrim una tortuga a la platja o el seu rastre, cal avisar immediatament al 112.
Així mateix, Fèlix ha explicat perquè els darrers anys les tortugues estan tornant al Mediterrani occidental per fer-hi niu. El responsable del COFIB assenyala que l’escalfament global aguditza les temperatures altes en els seus llocs de cria habitual (Mediterrani oriental i costa atlàntica de l’Àfrica) i que l’ambient massa càlid genera només exemplars femelles, cosa que no asseguraria la supervivència de l’espècie. D’aquesta manera, i amb l’objectiu de buscar temperatures més moderades, les tortugues estarien tornant a les nostres costes a desovar.

Compartir

PROGRAMES