TOP
Un camió trasllada material per començar les feines a l’Hospital de Formentera. Foto: ASEIF.

Comencen les obres per implantar l’hemodiàlisi a Formentera

L’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera ha iniciat l’obra d’implantació del Servei d’Hemodiàlisi a l’Hospital de Formentera, que té un termini d’execució de les obres de quatre mesos des de la signatura de l’acta de comprovació del replanteig, que es va formalitzar la setmana passada. D’aquesta manera, segons el termini anunciat, l’obra hauria d’estar acabada a finals de maig.
L’Àrea de Salut ha informat Ràdio Illa que actualment hi ha dos pacients d’hemodiàlisi de Formentera, ja que el tercer ha passat a residir a Eivissa. Segons la mateixa font, en acabar les obres a finals de maig, l’Hospital de Formentera estaria en condicions d’oferir l’hemodiàlisi, perquè en paral·lel a l’evolució de les obres, Salut procedirà a contractar l’especialista en nefrologia necessari per oferir el servei.
Des que es va anunciar la implantació d’aquesta prestació, el 17 de maig passat, s’han fet les passes administratives per tornar a oferir el Servei d’Hemodiàlisi a l’Hospital de Formentera. Així, al juliol es va adjudicar la redacció del projecte, a l’octubre es va licitar el concurs per executar l’obra i al desembre, després del concurs públic, es va adjudicar l’obra.

Com serà l’obra?
Aquest projecte ha recollit i adaptat la proposta de disseny de l’avantprojecte en el qual es contemplava una reforma dels espais actuals de la zona de Consultes Externes, concretament de l’àrea on és la consulta de Salut Bucodental, per situar el nou Servei d’Hemodiàlisi. La reforma inclourà la construcció d’una petita edificació al costat de l’Hospital que albergarà una planta d’aigües.
L’obra contempla reformar els espais actuals de la zona de Consultes Externes, on se situarà el nou Servei d’Hemodiàlisi amb un hospital de dia amb capacitat per a quatre places de diàlisi que permetrà atendre pacients amb patologies nefrològiques. També inclou la instal·lació d’un sistema de tractament d’aigua per osmosi inversa destinat a obtenir l’aigua ultrapura necessària per al tractament.
La superfície del nou Servei d’Hemodiàlisi serà de 54 m², a més d’una planta de tractament d’aigües que estarà instal·lada en una superfície de 16 m². La nova planta d’aigües serà idèntica a la que hi ha a l’hospital de referència, l’Hospital Can Misses, i estarà situada en una zona exterior annexa.
Les obres començaran amb la implantació de la constructora i la primera actuació consistirà a separar, per mitjà d’envans, la zona de l’obra de la resta de l’Hospital per garantir l’aïllament dels treballs de reforma de la zona assistencial. Després, començaran en diferents fases les obres de demolició d’estructures, tancaments, fusteria, revestiments i instal·lacions.
La nova zona habilitada disposarà d’una climatització independent amb bombes de calor i sistema de recuperació. La nova climatització proporcionarà la ventilació, calefacció i refrigeració necessària de la nova sala d’hemodiàlisi.
Per garantir la màxima qualitat assistencial, és essencial disposar d’aigua purificada d’alta qualitat, aigua ultrapura, obtinguda d’una nova planta d’aigües d’osmosi inversa d’elevada qualitat i seguretat, que ha de complir condicions sanitàries estrictes. La planta d’aigües disposarà de sistemes d’optimització i estalvi d’aigua.
Una altra de les actuacions més importants en aquesta obra és la que es durà a terme en la instal·lació elèctrica, que disposarà de les mateixes qualitats que s’exigeixen als quiròfans, per garantir que les màquines d’hemodiàlisi funcionin de manera òptima.
Tot i que el pressupost de licitació per a l’obra del Servei d’Hemodiàlisi era de 361.473 € (IVA inclòs) finalment va ser adjudicat a Construccions Sa Torre —una de les dues empreses que van presentar ofertes— per 350.000 € (IVA inclòs).
La redacció del projecte d’adequació d’espais a l’Hospital Formentera es va adjudicar al juliol a l’estudi LLATEQ Laura Manyer Balsells per l’import de 10.888,43 € (IVA inclòs).

S’han evitat més de 6.000 trasllats en sis anys
Segons Carmen Santos, directora gerent de l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera, «ens alegra enormement anunciar l’inici de les obres per implantar el Servei d’Hemodiàlisi a l’Hospital de Formentera. Equiparar l’atenció sanitària i oferir als residents de Formentera la mateixa qualitat assistencial és un dels objectius prioritaris d’aquesta direcció, de la Conselleria de Salut i Consum i del Servei de Salut de les Illes Balears. Treballam permanentment per ampliar serveis i apropar l’atenció sanitària a Formentera per evitar així el desplaçament dels residents. Desplacem disset serveis a la Pitiüsa menor que s’han anat incrementant al llarg dels anys des de l’obertura de l’hospital formenterenc. A més dels serveis desplaçats, l’Hospital de Formentera ofereix una cartera de serveis pròpia que inclou altres nou serveis. Les últimes incorporacions a la cartera de serveis de l’hospital formenterenc han estat, des de 2015, urologia, reumatologia, digestiu, que a més de les consultes va ampliar la seva cartera de serveis amb la realització de les proves d’endoscòpies i gastroscòpies i l’atenció al cribratge de càncer de còlon, endocrinologia i neurologia i el desplaçament dels cirurgians del Servei d’Urologia per fer intervencions quirúrgiques. En 2019 es va posar en marxa el cribratge d’agudesa visual per a infants a Formentera, amb el qual s’ha evitat el trasllat de més de 200 infants anualment. Amb tot això s’han evitat més de 6.000 trasllats en aquests sis anys».

Compartir

PROGRAMES