TOP
Juanjo Costa, avui a Ràdio Illa.

Demanen desencallar el concurs de quioscos: “Hi ha opacitat i falta de transparència”

Set de les vuit empreses més ben valorades en el concurs de quioscos de platja de Formentera han registrat un document d’al·legacions al Consell Insular en què demanen informació per saber perquè aquest procés administratiu no s’ha conclòs encara, malgrat que començà ara fa més de 2 anys (l’anunci del BOIB es publicà el novembre de 2021) i la mesa de contractació ja ha anunciat les propostes més ben puntuades. Així ho ha exposat Juanjo Costa, representant una d’aquestes empreses, que ha indicat que amb aquesta comunicació finalitza “la via amistosa” amb la institució insular. A més, l’empresari ha agregat que s’ha traslladat a la Demarcació General de Costes les presumptes irregularitats en la gestió del concurs per part del Consell de Formentera.

Costa ha declarat a Ràdio Illa que a hores d’ara “no en sabem gran cosa” de la situació actual d’aquest procés administratiu perquè “hi ha una opacitat i falta de transparència” al respecte. Sobre el fet que la mesa de contractació del concurs hagi anunciat les propostes més ben valorades per procedir a l’adjudicació dels lots, però que aquesta encara no s’hagi realitzat, ha opinat: “Sembla que [la decisió] pugui ser més política que tècnica”. A més, ha precisat que les empreses presentaren el maig de 2022 les garanties econòmiques i la documentació requerida per poder signar els contractes.

Termini fins al 26 de maig de 2024
També ha recordat que les concessions atorgades per Costes al Consell de Formentera a finals de maig de 2023 amb la finalitat que l’administració insular ubiqui els vuit quioscos, estableixen que “els nous [concessionaris] han de muntar en un període màxim d’un any” a comptabilitzar a partir del 26 de maig de 2023. És a dir, que el Consell hauria d’adjudicar els lots a les propostes més ben valorades per la mesa de contractació amb la finalitat que els nous quioscos siguin una realitat abans del 26 de maig vinent, defensa Costa.

El retorn dels antics explotadors: “No ho podem permetre”
L’empresari recorda que, en canvi, “s’estan posant sobre la taula altres alternatives” en referència a les manifestacions del president i conseller de Litoral, Llorenç Córdoba, del passat gener a Ràdio Illa. A més, assenyala que “les declaracions van més en línia a fer-nos fora i -no sabem el perquè- que tornin els antics explotadors”. Sobre aquesta possibilitat, afirma: “No ho podem permetre, no hi ha una justificació clara per fer-ho i va en contra dels interessos nostres i de l’administració. Les nostres ofertes milloraven moltíssim els cànons que s’estan pagant actualment i també hi havia millores en àmbit mediambiental i social”.
Si el Consell renovés els antics gestors dels quioscos, Costa assegura que les empreses més ben valorades en el concurs en marxa “demanarien responsabilitats”, així com “una mesura cautelar” perquè no es muntin les instal·lacions i, a més, preguntarien “sota quina autorització s’atorga l’explotació dels lots”. Així mateix, afegeix que si es fes en virtut de l’autorització original de 2013, “pitjaríem” perquè les condicions siguin les de llavors, i ha esmentat la superfície de 20 m² per establiment i l’absència de cuina, entre altres.

Nou concurs: la via “penal”
Si, en canvi, el Consell promogués un nou concurs, una possibilitat que també estudia la institució insular, Costa afirma que els seus assessors jurídics veurien “una desviació de poder”. L’empresari ha argumentat: “Anul·lar un concurs en fase d’adjudicació per treure’n un altre molt similar amb la finalitat que el guanyi una altra empresa” seria “un delicte molt greu”. I ha agregat que en aquest cas es recorreria a la via “penal”.
Costa explica que les empreses que han promogut les al·legacions han contractat un despatx d’advocats especialitzat (liderat per l’advocat i catedràtic en Dret Administratiu, Francisco Javier Jiménez de Cisneros Cid). A més, recorda que aquest col·lectiu ja ha sol·licitat una reunió amb el Consell sense èxit i afirma que ha “esperat fins al final” però que “ara és un moment clau”, perquè encara és febrer i hi ha temps per poder signar i adjudicar els lots a les empreses més ben valorades perquè els nous quioscos estiguin muntats a finals de maig.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES