TOP
Verónica Castelló a Ràdio Illa.

El Consell assenyala que Prezero no està complint amb la nova contracta de fems i anuncia sancions

La vicepresidenta i consellera insular de Gestió Ambiental, Verónica Castelló, ha explicat a Ràdio Illa que Prezero, l’empresa concessionària de la nova contracta de neteja i gestió de residus de Formentera, no està complint amb les condicions del nou servei que ha entrat en funcionament avui: “Des del minut zero de l’inici de la nova contracta, no l’estam tenguent, és l’empresa la que no posa els mitjans”.
Castelló, que ha concretat que ahir la companyia signà l’acta per a la posada en marxa de la nova contracta, ha declarat que Prezero “no ha comprat contenidors, ni papereres, ni maquinària nova”, en canvi, assenyala: “Ens han dit que han llogat algun vehicle que possiblement podria arribar avui”. Per tant, continua la consellera, “les millores de freqüències i serveis que ells [l’empresa] han plasmat en l’oferta, que va ser la guanyadora [del concurs], no les tenim”.

Castelló ha indicat que Prezero és “totalment conscient que no està complint” amb les condicions de l’oferta adjudicada, per la qual cosa des de la institució insular es farà “cada dia” una “revisió exhaustiva” per aclarir si la feina que desenvolupa Prezero, pel que fa a desplegament de serveis, maquinària i dotació de personal, s’adequa a les obligacions establertes en la contracta. En el cas que es comprovi que Prezero no compleix amb la contracta, la vicepresidenta afirma que “haurem d’anar aixecant actes i interposant sancions a l’empresa”.

Vaga dels treballadors
Així mateix, Castelló, ha exposat que la concessionària “s’ha posat de perfil” en el conflicte amb els seus treballadors, que han convocat una vaga que comença avui a les 23 h amb la qual reivindiquen que la companyia compleixi l’increment salarial acordat amb la plantilla.
La consellera, que ha intercedit perquè la Direcció General de Treball del Govern balear ajudi en la mediació, ha admès que de moment no “hi ha manera” d’arribar a un acord entre Prezero i els seus empleats, per la qual cosa la vaga anunciada per aquesta nit i que s’allargaria fins al dilluns, 1 d’abril a les 23 h, pareix inevitable. A més, la titular de Gestió Ambiental ha destacat que els treballadors, amb la voluntat de desconvocar l’aturada, han proposat una cessió que ha set rebutjada per la companyia: no cobrar enguany l’increment pactat del 4,5% del salari, sinó a partir del 2025, amb efectes retroactius.
Finalment, Castelló, que ha concedit l’entrevista a Ràdio Illa quan UGT encara no havia anunciat que emprèn accions legals contra els serveis mínims de la vaga decretats pel Consell, ha declarat que, mentre duri l’aturada, els efectius de neteja almenys haurien d’atendre la retirada de la “fracció de rebuig i la neteja del voltant dels contenidors”. A més, ha apel·lat a la ciutadania anunciant que hem de ser conscients que “viurem dies difícils”.

Les reclamacions de l’empresa
D’altra banda, Castelló ha aprofitat la seva intervenció per recordar la cronologia de la relació amb l’empresa, que paral·lelament al conflicte amb els treballadors, manté en vigor demandes econòmiques contra el Consell de Formentera. Cal recordar que la companyia inclou l’augment salarial de la plantilla com a part de la justificació d’aquestes demandes a la institució insular.
Així, la vicepresidenta ha indicat que en la primavera de 2023 Prezero va saber que havia guanyat la nova contracta amb un cost de 35 milions d’euros per oferir el servei de residus a Formentera durant 10 anys. Pocs dies abans de la investidura del nou president del Consell, el 16 de juny de 2023, l’empresa registrà una petició de reequilibri econòmic que ascendia a 5 milions d’euros. Aquesta demanda, però, no impedí que el 23 de juny es materialitzés la signatura de la nova contracta, recorda Castelló, que ha emfatitzat: [la companyia] “no està conforme, però, tot i això, firmà el contracte”.
La titular de Gestió Ambiental ha assegurat que “dins el marc legal” i una vegada adjudicat el concurs, el Consell no pot efectuar l’actualització de preus que sol·licita l’empresa, perquè seria com “canviar les regles del joc”. Tot i això, Castelló ha reiterat que la normativa permet que la institució insular pugui abonar parcialment l’augment salarial, quedant-se en el 2% d’increment (no el 4,5%). Sobre aquest capítol Castelló, ha mostrat la seva perplexitat pel fet que Prezero hagi “signat un conveni laboral amb els treballadors que no pot assumir”.
La responsable de Gestió Ambiental ha argumentat que si el Consell hagués d’assumir íntegrament les demandes econòmiques que li reclama Prezero (més de 5 milions d’euros), aquest increment extraordinari s’hauria de repercutir en la ciutadania. En aquest sentit, Castelló ha recordat que això suposaria una dificultat afegida, perquè recentment el Govern insular ja ha hagut d’augmentar significativament la taxa de fems i l’IBI per fer front a l’ampliació de preus que implica la nova contracta de residus.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES