TOP
La capella de sa Tanca Vella sense la reixa perimetral. Foto: E.M.

El Consell retira la reixa de la capella de sa Tanca Vella

El Consell de Formentera ha retirat la reixa que envoltava la capella de sa Tanca Vella, al nucli urbà de Sant Francesc. Fonts de la institució insular han indicat que la Brigada d’Obres i l’Àrea de Medi Ambient tenen previst portar a terme durant les pròximes setmanes feines per intervenir en les zones enjardinades adjacents a aquest edifici històric del segle XIV i fer treballs de millora en els acabats del recinte.
Des del Consell s’ha assenyalat que la retirada de la reixa “és una actuació conjunta per poder adequar aquest espai i és intenció de la conselleria de Patrimoni obrir i apropar aquests espais patrimonials a la gent, fer-los més visibles i accessibles”. A més, s’ha afegit que “s’està estudiant la possibilitat de retirar les tanques en altres elements patrimonials de l’illa”. En aquest sentit cal recordar que el castellum romà de Can Blai o els jaciments prehistòrics, com ca na Costa o els des Cap, compten amb aquestes reixes perimetrals.

Temple clausurat el segle XVIII
La capella de sa Tanca Vella és un edifici del segle XIV dedicat a Sant Valero. Segons recull la veu de l‘Enciclopèdia d’Eivissa i Formentera escrita pel doctor en Història Santiago Colomar, la capella “estava pensada per donar assistència espiritual a una població escassa i intermitent que només es desplaçava a l’illa per realitzar-hi determinades activitats econòmiques”. Cal recordar que l’illa havia quedat “oficialment despoblada arran de la Pesta Negra (1348)”, si bé des d’Eivissa hi havia persones que es desplaçaven a Formentera puntualment per treure partit dels seus recursos naturals.
Després del repoblament de Formentera liderat per Marc Ferrer a finals del segle XVII, “l’antiga capella medieval es va convertir en vicaria el 1718 i al seu costat es va instal·lar un cementeri, però la contínua arribada de pobladors procedents d’Eivissa va acabar superant les possibilitats del petit oratori, i entre 1726 i 1738 fou construïda l’església de Sant Francesc Xavier (…) i la capella es va clausurar el 1737”. Finalment el 1993 fou declarada BIC (bé d’interès cultural) amb la categoria de monument.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES