TOP
Riera, González, Verdera i Ferrer a Ràdio Illa.

El cotxe elèctric és una bona solució per a Formentera? Reptes de present i projectes de futur

Formentera és una illa d’uns 80 km² amb una carretera principal que, de cap a cap, té uns 20 km de recorregut. Aparentment, la nostra podria ser una illa idònia per a la implantació de sistemes de mobilitat associats al cotxe elèctric, però, amb algunes excepcions, tant residents com turistes continuen apostant majoritàriament pel vehicle de combustió. Per debatre sobre la situació actual i alguns dels reptes de futur del cotxe elèctric, participen en aquest espai Rafa González, conseller insular de Mobilitat; Javi Verdera, representant d’AEVAB (patronal de lloguer de vehicles); Ángel Castillo (responsable del taller mecànic Formotor); Pep Riera (usuari d’un cotxe elèctric); i Pep Ferrer (taxista amb cotxe híbrid).

En el capítol d’avantatges del vehicle elèctric, els convidats han esmentat la suavitat, el silenci i la confortabilitat a l’hora de conduir-lo, a més de la gratuïtat per carregar-lo en els punts habilitats pel Consell, per aparcar-lo al pàrquing de la plaça Europa o el descompte del 75% a l’impost de circulació. Així mateix, els turistes que visitin l’illa en cotxe elèctric tenen bonificada al 100% la taxa de formentera.eco, la zona blava i l’accés al Parc Natural.

Un punt de recàrrega elèctric de Sant Francesc.

Com a desavantatges s’ha citat l’elevat preu d’aquests vehicles, que a vegades pot doblar el d’un cotxe de gamma similar a combustió, els prolongats temps de càrrega, el fet que a vegades no funcionin els endolls del Consell o les demores i l’alt cost en les reparacions. Així mateix, des d’AEVAB s’ha indicat que “menys del 10%” de la flota de cotxes de lloguer Formentera (que el 2022 era de 2.376 turismes) és elèctrica i que en general, els nostres visitants no són propensos a sol·licitar aquest tipus de vehicles.

Dels 46 endolls actuals a 60
Actualment, el Consell disposa de 26 punts de recàrrega gratuïta amb 46 endolls, dels quals n’hi ha quatre en reparació. Ara bé, de cara a l’estiu està previst augmentar aquestes instal·lacions fins a 33 punts amb 60 endolls. D’altra banda, per augmentar la generació d’energia elèctrica amb fonts no fòssils, González ha recordat que gràcies al finançament europeu, en dos anys el Consell té previst instal·lar plaques fotovoltaiques en grans aparcaments públics a l’aire lliure i a les vies de circumval·lació. A més, el conseller apunta que la posada en funcionament del tercer cable elèctric incrementarà l’arribada a la nostra illa d’energia procedent de la generació renovable.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES