El déntol i l’anfós són els peixos de les Balears que tenen més càrrega de mercuri

El Servei de Seguretat Alimentària de la conselleria de Salut ha impulsat un estudi sobre la principal font d’exposició d’aquest contaminant per a l’ésser humà, que són el peix i el marisc. Així, entre març de 2014 i agost de 2016 es varen agafar mostres a Mallorca, Menorca i Eivissa de 31 espècies diferents.

Atès que el mercuri és un contaminant que s’acumula a la cadena tròfica, se sap que les espècies que absorbeixen més mercuri són les depredadores, migratòries de gran mida i longeves com el tauró, la tonyina vermella o l’emperador.

L’estudi del Govern ha classificat els peixos en tres grups en funció de la seva dieta. El primer és el format per aquelles espècies que no mengen altres peixos i s’alimenten de plàncton, com la sardina o el gerret. El segon és el compost per aquells peixos que no són grans i que mengen altres animals com crustacis o mol·luscs, o bé mengen peixos petits com el moll, el serrà o el raor. Finalment, el tercer grup és el format per les espècies més grans que s’alimenten d’altres peixos i que en les nostres aigües són l’anfós, la morena o el déntol.

Així, en el primer grup, el de la sardina i el gerret, pràcticament no es va detectar mercuri, mentre que en el segon, amb raors i molls, la presència d’aquest contaminant era moderada, amb un 12% dels exemplars que superaven els límits de consum recomanats.

En canvi, en el tercer grup la presència de mercuri era superior a la resta, concretament, el 28% dels exemplars, gairebé un de cada tres, superava els límits de consum recomanats. I segons l’estudi del Govern balear, les espècies que més quantitat de mercuri presentaven en més exemplars foren l’anfós i el déntol.

About Author

Comments are closed.

background