TOP
Sílvia Tur durant una intervenció en el Parlament.

El Parlament aprova reduir les sortides simultànies de vaixells entre les Pitiüses

El Parlament ha aprovat aquest dimarts una proposta de la diputada Sílvia Tur perquè es redueixi l’impacte ambiental del transport marítim de passatgers i mercaderies entre Formentera i Eivissa.
Entre altres mesures, el Parlament insta el Govern a racionalitzar el nombre de sortides simultànies de vaixells de transport regular de passatgers i/o mercaderies que enllacen la ruta Formentera-Eivissa amb criteris de sostenibilitat ambiental.

Trànsit desmesurat amb barques mig buides
Tur ha recordat que “Es Freus suporten, segons les observacions de l’equip del Parc Natural de ses Salines, prop de 2000 viatges de vaixells cada dia durant els mesos d’estiu” amb una important “emissió de gasos i substàncies contaminants a l’atmosfera, impacte acústic i contaminació de les aigües en l’àmbit del parc”. A més, ha recalcat que tot aquest trànsit desmesurat no està justificat ni per les necessitats dels residents ni tan sols per la demanda turística. Per il·lustrar-ho Tur ha explicat que “cada dia surten barques de diferents navilieres mig buides de forma simultània”.

Zona Marítima Especialment Sensible
D’altra banda, el Parlament també demana al govern central que sol·liciti la declaració de la mar balear Zona Marítima Especialment Sensible (ZMES), un instrument normatiu que permetria al Govern d’establir majors restriccions i regulacions pel que fa al transport marítim. Tur ha afirmat que això “possibilitaria avançar en l’objectiu d’unes illes Balears 100% netes per al 2050”.
“Amb aquesta iniciativa que hem aprovat avui també demanam a l’Estat infraestructures perquè els vaixells es puguin aprovisionar d’energies netes quan atraquen als nostres ports”, ha indicat la diputada.

Estació mesuradora de contaminació a la Savina
La proposta que ha aprovat el Parlament també inclou l’avaluació de la qualitat de l’aire al port de la Savina amb la instal·lació d’una estació permanent per tal de mesurar els nivells de diòxid de carboni i altres components tòxics.

Compartir

PROGRAMES