TOP
L’estudi planteja una caiguda del PIB que podria superar la de la crisi de 2008.

El PIB balear podria minvar entre un 4 i un 10%

La crisi sanitària del coronavirus i les conseqüències de les mesures d’aturada de l’activitat han centrat el darrer estudi del Consell Econòmic i Social de les Balears (CES), realitzat a petició de les patronals, sindicats i altres actors de la societat civil. Tot seguit podeu escoltar l’entrevista mantinguda amb l’historiador i economista Carles Manera, president del CES.

L’estudi analitza tres escenaris possibles
Els economistes del CES han simulat tres escenaris possibles, depenent de fins quan estaran vigents les mesures de confinament i distanciament social que han paralitzat bona part de l’economia.
En el supòsit més optimista, que es normalitzi l’activitat a partir de l’1 de juny, l’activitat hotelera quedaria reduïda a finals d’any en un 50% i la comercial entre un 30% i un 40%.
La segona possibilitat planteja que el confinament i les mesures excepcionals s’aixequin a mitjans de juny, de manera que l’estudi pronostica que totes les activitats relacionades amb el turisme caurien enguany una mitjana del 60%. A més, alguns sectors en concret, com l’hoteleria, podrien veure com la seva activitat es redueix a finals d’any un 80% amb relació als números de 2019.
En el tercer escenari, en què recobraríem l’activitat normal a partir de l’1 de juliol, els economistes del CES han estimat que el comerç cauria al voltant del 70% i l’hoteleria un 90%.

Pitjor que durant la crisi de 2008
El CES calcula que el descens del Producte Interior Brut (PIB) d’enguany a Balears oscil·laria entre un 5,8 i un 11%. Recordam que les previsions de creixement econòmic contemplaven inicialment una pujada del PIB balear d’entre l’1,3 i el 2,1%.
Ara per ara el CES preveu una caiguda del PIB balear del 3,7%, però que podria arribar a ser del 9,7% depenent de l’escenari aplicat en la simulació. Aquesta reducció no tendria precedents en la història recent de les Illes, ja que en la crisi econòmica que començà el 2008, la reducció va ser del 3,9%.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES