TOP
Instantània de la sessió. CIF

El Ple aprova les bonificacions de les escoletes i l’impuls d’un futur espai empresarial per a emprenedors

La sessió ordinària del ple de setembre del Consell ha aprovat, entre altres propostes, les bonificacions de les escoletes, el reglament del teletreball, l’atorgament de medalles a quatre policies locals i el reglament del futur espai empresarial de Formentera destinat a persones emprenedores.

D’altra banda, durant el ple s’ha informat que les restriccions al trànsit per les obres del tercer cable començaran el 17 octubre a la carretera PM-820 i el 2 de novembre s’estendran a la carretera des Ca Marí.

Bonificacions de les escoletes
El ple ha aprovat amb els vots de tots els grups polítics la modificació inicial de l’ordenança fiscal reguladora de la taxa de les escoletes. Amb aquesta modificació s’inclou la gratuïtat del servei ordinari d’escolarització de 8.30 h a 12.30 h per als alumnes de tercer del primer cicle d’infantil (2-3) i s’afegeix una bonificació del 30% per als infants de primer (0-1) i segon (1-2). Aquesta darrera bonificació serà efectiva després del tràmit administratiu d’aquesta modificació, quan l’aprovació sigui definitiva. “Així les ajudes arribaran a tots els infants”, ha explicat la consellera d’Educació Susana Labrador, que ha destacat “el gran esforç que hem fet des de sempre per donar un servei de qualitat, que actualment té llista d’espera zero, perquè arribi a totes les famílies. Ara continuarem treballant perquè la gratuïtat es faci extensiva a tot el cicle”.

Espai Empresarial
D’altra banda, el ple ha aprovat, amb el suport de tots els grups, el reglament que regula l’accés i ús de l’Espai Empresarial que impulsa el Consell i, amb l’abstenció de l’oposició, l’Ordenança reguladora del preu públic.
La presidenta i consellera d’Emprenedoria, Ana Juan, ha destacat que aquestes aprovacions són prèvies a la posada en marxa d’un espai destinat a emprenedors de Formentera, “que vol ser germen per a la promoció i desenvolupament d’iniciatives que contribueixin a diversificar, desestacionalitzar i a afavorir la instal·lació d’empreses de caràcter innovador. Es tracta d’un espai que ha de fomentar la cooperació empresarial a través de l’intercanvi d’informació i experiències entre persones empresàries i emprenedores”.
“Les polítiques i actuacions de suport a la creació i posada en marxa de les empreses, així com a la consolidació de les ja existents, contribueixen de manera important a la generació d’ocupació, riquesa i creixement econòmic local, tan necessari i urgent en moments com els actuals”, ha assenyalat la cap de l’executiu insular.

Abonaments per viatges
A la sessió del ple també s’ha donat suport unànime a la proposta d’abonaments per a viatges entre illes en temporada baixa. La vicepresidenta i consellera de Turisme, Alejandra Ferrer ha defensat la proposta en què “s’insta el Govern de les Illes Balears a considerar en el cas de les illes de major estacionalitat i menys ocupació a posar en marxa el programa d’abonaments als viatges entre illes a partir del mes d’octubre. Després del bon funcionament de les bonificacions per fomentar els viatges entre illes, demanam al Govern que els torni a posar en marxa, almenys a les illes amb baixa ocupació en aquestes dates perquè això ens ajudarà a allargar la temporada i milloraria la qualitat dels residents perquè generaria ocupació durant més mesos, el que redundaria en un major benestar social a la nostra illa”, ha apuntat Ferrer.

Preu públic del servei de menjador
A més, s’ha adonat de l’elevació a definitiva de la proposta relativa a l’aprovació de l’ordenança reguladora del preu públic per al servei de menjador escolar als centres educatius públics d’infantil i primària.

Inversions per pal·liar les altes temperatures dins les aules escolars
Així mateix, s’ha aprovat instar la Conselleria balear d’Educació a avaluar urgentment la situació davant les altes temperatures que hi ha hagut a l’inici de curs als centres públics educatius de Formentera que en depenen. “Ateses les queixes rebudes per la comunitat educativa, demanam al Govern que es facin les inversions necessàries per pal·liar les altes temperatures dins dels centres, que impedeixen impartir classes de forma saludable”, ha apuntat la consellera d’Educació i Cultura, Susana Labrador, que ha afegit que “es preveu que aquestes onades de calor siguin cada cop més habituals per mor del canvi climàtic i, per això, demanam solucions ja per no tenir els mateixos problemes quan arribin els mesos de final de curs”.

Reglament del teletreball
També s’ha aprovat amb els vots a favor de l’equip de govern i l’abstenció de l’oposició, el reglament de teletreball del Consell que, tal com ha destacat la consellera de Recursos Humans, Paula Ferrer, “té com a finalitat contribuir a la modernització del Consell i afavorir la conciliació de la vida professional, personal i familiar per mitjà de la flexibilitat laboral”.
Ferrer ha assenyalat que els beneficis d’aquest reglament “també són socials, ja que és una manera de conciliar la vida laboral i familiar, que pot repercutir en una millora de la productivitat, així com una gestió més sostenible dels recursos i de la consecució d’estalvi energètic, de transport i d’altres consums derivats de l’activitat presencial”. El reglament és d’aplicació al personal funcionari i laboral que presta serveis al Consell.

Medalles Policia Local
Unanimitat de tots els grups en atorgar la Creu al Mèrit Policial amb Distintiu Verd al cap de la Policia Local, Félix Ramos Pérez, i als oficials Carlos Malberti Moragón i Marc Aragay Torres. Aquest distintiu s’entregarà per la seva participació en una operació el passat 4 d’agost que va ser imprescindible per desmantellar un dels més importants punts de venda de drogues de l’illa, i també per intervenir un pis on s’exercia la prostitució.
Així mateix, s’ha aprovat atorgar la medalla a la Permanència de Segona Categoria per als agents Marcos Roig Ferrer i Marc Aragay Torres per acreditar més de quinze anys de servei en el cos de la Policia Local, amb una trajectòria professional recta i justa. El conseller d’Interior, Josep Marí, ha agraït a tots els agents la seva dedicació, tant en l’operatiu especial, com per la dedicació dels dos agents que acumulen quinze anys al servei de la ciutadania. Aquest diumenge a les 12 h se celebrarà l’entrega de condecoracions.

Substitució telemàtica de les transcripcions escrites dels plens
La sessió plenària ha aprovat per unanimitat la proposta de modificació del ROC (Reglament Orgànic del Consell) que permet que els nous mitjans telemàtics substitueixen les transcripcions escrites dels plens del Consell de Formentera. “A partir d’ara el ple quedarà registrat a través de vídeo, com a vídeo acta amb plena validesa legal, i així agilitzam la feina de l’administració i continuam fent passes fermes en la modernització del Consell Insular de Formentera” segons ha explicat el conseller d’Hisenda i Serveis Generals, Bartomeu Escandell.

Proposicions de Sa Unió
El plenari ha donat el vistiplau unànime a una proposició de Sa Unió en què s’insta el Consell a la instal·lació de sistemes d’il·luminació als passos de vianants, almenys als punts amb menys visibilitat o més perillositat de l’illa.
Cal recordar que aquesta proposta ja es va votar i aprovar als pressupostos participatius de 2018, on l’Associació de vesins des Caló va proposar “augmentar la seguretat i il·luminació dels passos de vianants arreu de l’illa” amb un pressupost de 40.000 euros. De fet, aquest va ser el projecte més votat amb 173 punts.

També s’ha aprovat una proposició presentada inicialment per Sa Unió i posteriorment feta conjunta per tots els grups polítics que demana sol·licitar al Govern informació sobre les boies de mesurament mediambiental que hi ha a les Pitiüses i la seva ubicació; que faciliti l’accés a aquest sistema al Consell per conèixer les dades relatives a Formentera i que, en el cas que no s’estigui mesurant, es facin les gestions necessàries perquè fer-ho en un futur immediat.

Quant a la proposició del grup opositor d’instar el Consell a no permetre tancar la carretera des Ca Marí fins a l’1 de novembre, una volta acabada la temporada turística, tot i ser rebutjada per l’equip de Govern, el conseller de Mobilitat, Rafael González, ha indicat que les restriccions al trànsit per les obres del tercer cable començaran el 2 de novembre a la carretera des Ca Marí i el 17 octubre a la carretera PM-820.

Finalment, no ha prosperat la proposició de Sa Unió que instava el Consell a executar de forma immediata la millora i rehabilitació del carrer Gregal i el seu canal al nucli de la Savina, a més de realitzar millores al carrer Ponent i a executar un projecte tècnic d’unió dels carrers Ponent i Gregal per oferir una via alternativa a l’avinguda Mediterrània.

Compareixença
La presidenta del Consell i consellera de Comerç, Emprenedoria, Majors i Igualtat ha comparegut per donar compte de la feina feta en les àrees que gestiona. Respecte a l’àrea d’Igualtat, que va assumir l’octubre de l’any passat, Ana Juan ha destacat el desenvolupament del primer Pla d’Igualtat del Consell i les accions formatives i de conscienciació que s’estan duent a terme. Respecte a l’àrea d’Emprenedoria, Juan ha resumit tot el treball que s’està fent per obrir a finals d’any un espai empresarial per als emprenedors de Formentera, ha destacat la celebració de la primera Fira d’Ocupació a Formentera i tota la formació i suport que es coordina des de l’àrea destinada a fomentar l’ocupació i la formació entre la població, principalment entre els joves i les persones aturades.
Respecte a l’àrea de Comerç, Juan ha fet un repàs dels actes i accions posades en marxa el darrer any, com el Pla d’Enfortiment Comercial, la Passarel·la de la Moda, la coordinació dels mercats artesanals o les campanyes per afavorir el comerç local.
Pel que fa a l’àrea de Majors, la presidenta ha recordat els convenis signats amb els clubs de majors, les feines de manteniment dels centres, així com el cicle de conferències de la UOM.

Finalment, amb ocasió de la commemoració el passat 23 de setembre del Dia Internacional contra l’Explotació Sexual i el Tràfic de Dones, Nenes i Infants, la presidenta i consellera d’Igualtat, ha presentat una declaració institucional, amb el suport de tots els grups polítics, que reitera el compromís del Consell amb la lluita contra aquesta violència.

Compartir

PROGRAMES