TOP
Residents a Formentera pregunten quan podran embarcar cap a la Savina.

El tancament de la Savina d’ahir genera dubtes sobre el protocol de clausura del port

Desenes de pitiüsos quedaren ahir a la tarda atrapats en els ports de Vila i Formentera després que l’Autoritat Portuària de Balears ordenés el tancament de la Savina per mal temps a les 17.30 h, en una jornada en què l’AEMET havia declarat l’alerta taronja per fenòmens costaners. Finalment els formenterers i eivissencs afectats han hagut de passar la nit lluny de casa i no han pogut creuar es Freus fins aquest matí, ja que l’APB ha reobert el port de la Savina a les 5.30 h.

Revisar el protocol
Entre els qui quedaren a Eivissa es trobava el conseller insular d’Hisenda de Formentera, Bartomeu Escandell, qui ha declarat a Ràdio Illa que “els protocols [de clausura del port] són molt clars però és veritat que haurem de revisar si els protocols estan adaptats a les barques petites, com els ràpids, o als vaixells amb més envergadura, que amb vents forts tenen problemes per atracar”. En aquest sentit Próximo Ferry ha confirmat que ahir els ràpids de menor eslora sortiren amb normalitat fins al tancament del port, però en canvi ja de bon matí es produïren diverses cancel·lacions en els enllaços amb vaixells més grossos, com el Nixe i el Posidònia.

Els juvenils del Portmany van haver de fer nit a Formentera.

No només compta la força del vent
En declaracions a Ràdio Illa, el capità de la marina mercant, Joan Torres, ha indicat que, pel que fa a la maniobra d’atracament, “el protocol hauria de tenir en compte no només la intensitat del vent sinó també les característiques del vaixell” i ha afegit que “una altra cosa és que el capità pot considerar que la navegació no és segura i per tant decideixi no sortir” atenent  diversos factors, com el fet que la travessa sigui nocturna o diürna. Torres assenyala que, a més de les característiques dels vaixells i de la intensitat del vent, també convindria valorar “la direcció del vent a l’hora d’atracar”. A més, planteja que un port amb “un trànsit de 2,5 milions de passatgers anuals”, com la Savina hauria de “comptar amb un remolcador” que es podria utilitzar “en condicions adverses”. Així mateix, el capità troba a faltar que sigui “un pràctic” (un capità de la marina mercant) qui decideixi la conveniència de clausurar el port: “Un pràctic aportaria una professionalització a la gestió que ara es troba a faltar molt, ja que [la decisió de tancar el port] queda en mans de gent que no té preparació i que pren decisions que afecten molt” i afegeix que “un tema, també, preocupant és la poca informació (i presència) dels zeladors d’APB en aquestes situacions”.

Quan es tanca la Savina?
Actualment el port de Formentera, l’única via d’entrada i sortida de l’illa, ha de romandre tancat sempre que “s’observin almenys dos pics de vent que superin el llindar de 34 nusos (62 km/h, força 8 a l’escala de Beaufort), en un període de 20 minuts”.

Compartir

PROGRAMES