TOP
Instantània de la trobada. AMB

Els joves de Balears reclamen estimar la Terra com la mateixa vida

Prop de 300 joves de tot Balears s’han reunit aquest dijous en la segona edició del Fòrum Futur que s’ha celebrat a Formentera sota el lema “Donem Veu al Futur”.
Nois i noies d’entre 12 i 18 anys s’han ajuntat per a parlar sobre medi marí, sostenibilitat, protecció de la mar i biodiversitat.
La segona edició del Fòrum Futur s’ha convertit així, en un esdeveniment indispensable en el qual estudiants de les quatre Illes han pogut expressar les seves anàlisis i preocupacions, mostrant el seu compromís amb el medi ambient.

Involucrar als joves donant veu al futur
Les recomanacions que han sorgit d’aquesta jornada, s’analitzaran i seran presentades a la quarta edició del Fòrum Marí que se celebrarà a Eivissa el novembre vinent.
Per a l’equip promotor del Fòrum era necessari i urgent involucrar als joves donant veu al futur. Ells heretaran un medi marí i terrestre, que si no es remeia, no tindrà res a veure amb el que s’està vivint en l’actualitat, ja que dia a dia es va degradant a conseqüència del canvi climàtic en el qual estam immersos.

La trobada ha finalitzat amb tots els participants posats en peus i demanant que “Si estimes la teva vida comença per estimar la del planeta”.

En la seva intervenció, Inma Saranova, directora d’Ibiza Preservation, ha animat als joves “a actuar a partir de demà mateix”. El mateix que Marcos Marí, que els ha demanat que “analitzin, que s’informin i que opinin perquè ells són el futur”.
Ana Juan, presidenta del Consell de Formentera, els ha animat a participar en aquest esdeveniment en el qual s’ha parlat sobre el futur del medi ambient i en el qual han de tenir una actitud valenta i proactiva.
La mar Mediterrània és la mar més contaminada del planeta, amb major nombre d’espècies invasores i la que està patint una major perduda de biodiversitat.

Tursiops i el Bosc submarí
El Fòrum Futur ha estat dividit en dues àrees. En la primera, s’ha donat prioritat a dos projectes que s’estan desenvolupant a les Balears. D’una banda, han escoltat a Txema Brotons de l’Associació Tursiops, que investiga les poblacions de cetacis i les seves amenaces a la mar Balear.

A més, Borja Álvarez, coordinador de Medi ambient de Red Elèctrica, ha presentat El Bosc Marí, iniciativa pionera internacionalment, iniciada el 2018, que consisteix en la plantació i seguiment de l’evolució de 12.800 fragments de posidònia oceànica trasplantats a la badia de Pollença amb l’objectiu de restaurar una prada degradada d’aquesta espècie, que és de vital importància en la preservació dels ecosistemes marins de la Mediterrània i en la lluita contra el canvi climàtic.
La finalitat del Bosc Marí, a més de la recuperació d’una prada degradada i la comunitat associada, és ser un laboratori viu obert a la comunitat científica, estatal i internacional, i esdevindre una iniciativa reproduïble a altres zones.
Borja ha animat als joves a actuar sense por: “Una idea sola, treballant-la, pot acabar construint un castell”.

Aproximació dels joves a l’anàlisi del medi marí des de diferents perspectives
En la segona part, els joves han set els protagonistes. Diversos grups han intervingut en cadascun dels cinc panells en els quals han demostrat el seu compromís amb el medi ambient, exposant la seva participació en projectes diversos que s’aproximen a l’anàlisi del medi marí des de diferents perspectives: Fotografia submarina, reutilització d’escombraries recollides de la mar que es converteixen en obres artístiques, l’esport nàutic, l’anàlisi de la biodiversitat, i neteges de litoral com a denúncia davant la utilització de plàstic d’un sol ús.

Presentació d’activitats. AMB

 

Aquests projectes són apadrinats per organitzacions com Be Blue – Trasmapi, la setmana de la Mar del Club Nàutic de Sant Antoni, certamen fotogràfic MARE, Zero Plàstic i el seu projecte Quilòmetres de Plàstics per Iris, i Noctiluca-Salvem sa badia.
Hi han participat estudiants del Liceu Francès d’Eivissa, Sa Real, IES Algarb, Sant Josep de Maó, Trinitàries, Consolació, Mestral, i IES Bendinat de Calvià.

AIKO
La jornada ha comptat també amb la projecció del curtmetratge d’animació AIKO, me encanta el mar realitzat per Marina Mulero i César Déneken. Un film amb el qual volen donar l’oportunitat de conèixer millor el planeta als seus habitants i els problemes ocasionats per la intervenció humana.

Dels joves depèn el futur del planeta
“Amb el Fòrum Futur volem posar el nostre gra d’arena per a aconseguir donar cobertura als objectius de desenvolupament sostenible (ODS), concretament als d’Educació de Qualitat (ODS 4), Igualtat de Gènere (ODS 5), Ciutats i Comunitats Sostenibles (ODS 7), Acció pel Clima (ODS 13), Vida Submarina (ODS 14) i Aliances per aconseguir els objectius (ODS 17).
Les nostres accions han d’anar encaminades a assolir un món més sostenible i conscient de la situació d’alerta en la qual ens trobam. Per això, continuarem donant veu als joves dels quals depèn el futur del planeta”, ha finalitzat Antonio Martínez Beneyto.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES