TOP
Instantània de la reunió. Foto: CIF

Formentera aprova el Pla de Reactivació Turística 2021/2022

La Comissió d’Ordenació i Promoció Turística (COPT) de Formentera ha aprovat avui el Pla de Reactivació Turística 2021/2022 que determina els eixos i el full de ruta de l’illa per a les properes temporades. La COPT ha estat presidida per la presidenta del Consell, Alejandra Ferrer, juntament amb la vicepresidenta primera, Ana Juan, i ha comptat amb la participació dels representants del sector turístic de l’illa, com ara l’Associació Hotelera de Formentera, la Cambra de Comerç, Pimef, CAEB, agències de viatge, així com representants dels partits polítics i el cap de Promoció Turística del Consell, Carlos Bernús.

Pla consensuat
La presidenta del Consell ha destacat que aquest document s’ha aprovat “amb el consens i les aportacions dels representants del sector i que reflecteix la feina que s’ha dut a terme el darrer any marcat per la covid, així com els objectius prioritaris per a Formentera. Es tracta d’un pla que, com la situació sanitària actual que estam vivint, també s’anirà adaptant a la pandèmia i a les restriccions que hi hagi en cada moment”, ha assenyalat Alejandra Ferrer.
El pla està dividit en tres parts que fan referència a les mesures sanitàries, de control i informació, a les mesures econòmiques per ajudar a pal·liar els efectes de la crisi econòmica, i una part referida a la destinació, promoció i model turístic on s’analitzen les debilitats i oportunitats de Formentera i l’adaptació del Pla de Promoció Turística 2021.

Treballar vers una destinació el màxim segura possible
Respecte a les mesures sanitàries de control i informació, s’han recordat les campanyes posades en marxa al llarg de 2020 dirigides a residents i turistes, i s’han determinat algunes necessitats per treballar cap a una destinació tan segura com sigui possible per a l’estiu 2021. Així, la presidenta ha remarcat que “és absolutament necessari que es prenguin les mesures que calguin per garantir el percentatge de vacunació a escala estatal i europea que permeti la reactivació econòmica segura”. A més, s’insta a Madrid i Mallorca a continuar treballant per aconseguir corredors segurs, “i fer de les nostres illes una destinació competitiva”, que s’estableixin els operatius necessaris per poder dur a terme de manera eficient els controls d’arribada.
També es demana que, per part de l’Estat, s’implementin els sistemes necessaris per garantir el funcionament del formulari o “passaport sanitari” i la correcta anàlisi i control de les dades.

Agilització de la campanya de vacunació
A més, el document fa èmfasi que, d’una banda, les persones que arribin a Formentera ho facin de manera segura (d’origen amb baixa incidència, amb prova diagnòstica o vacunat), i d’altra, que s’ha de garantir ara que la vacunació avança entre la població que, de la manera més àgil possible, es puguin vacunar els treballadors i treballadores i de manera subsidiària garantir un mètode de proves diagnòstiques. També es demana que s’estableixi un preu fix per a aquestes proves.
Entre els punts destacats, també se subratlla que s’hauran d’establir les mesures per poder realitzar test massiu a l’arribada i/o a la sortida de Formentera si el mercat emissor així ho estableix per tornar al país d’origen, a més de la creació d’una infraestructura i servei a aquest efecte.

Full de ruta consensuat entre Govern i Consell
La presidenta ha destacat també la necessitat de treballar cada illa per separat i establir les mesures adients: “El tractament respecte de les dades sanitàries hauria de ser separat per illes per garantir que no es produeixi el tancament de tota la comunitat a causa de la situació d’una sola illa. També és imprescindible diferenciar entre els casos positius per covid en residents i els de visitants per garantir que la incidència acumulada real i la taxa de positivitat siguin dades reals garantint així que la incidència de persones que marxen no pugui suposar un tancament perimetral”.
Finalment, es demana al Govern la realització d’un document únic, un full de ruta, consensuat amb el Consell de cada illa de les mesures a establir al llarg de l’estiu i de la situació, una vegada aixecat l’estat d’alarma el 9 de maig.

Mesures i propostes econòmiques
Respecte a les mesures i propostes econòmiques, la vicepresidenta del Consell, Ana Juan, ha destacat les ajudes directes i indirectes que s’han portat a terme el darrer any per part de l’Estat i el Govern, com ara els ertos, i que també ha gestionat el Consell, així com altres mesures pròpies com la bonificació de taxes d’ocupació de via pública, l’ampliació del termini d’execució d’obres o les línies d’ajuts als autònoms i petites empreses que encara resten obertes fins al 30 d’abril. “Seguim fent feina per poder dur a Formentera cap a la recuperació econòmica i que el nostre destí turístic sigui com abans de la pandèmia”, ha assenyalat Juan.
Entre les propostes, s’ha demanat que sigui possible realitzar ertos totals o parcials també al llarg de la temporada turística, com després de la temporada; i que el pagament de l’ITS en funció de la baixada de l’ocupació també es prorrogui fins a la tornada a la normalitat.
També s’ha aprovat establir mesures de bonificacions que puguin reduir els costos de les empreses per garantir la seva viabilitat, així com treballar amb les navilieres per garantir les connexions adequades i tarifes que puguin afavorir estades més llargues.

Promoció i model turístic
El pla de reactivació també recull un resum del Pla de Promoció Turística 2021, on es destaca la destinació, promoció i model turístic i on s’analitzen les debilitats i oportunitats de Formentera. Un model que continua apostant per una Formentera sostenible, que impulsa la mobilitat sostenible, la reactivació de camp, la protecció de la cultura i el nostre patrimoni i que té com a objectius l’equilibri social, la millora econòmica i la protecció de l’entorn.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES