TOP

Formentera implanta la lectura dels comptadors de l’aigua en temps real

Després de l’èxit de la prova pilot a Sant Ferran, el Consell invertirà poc més de 302.000 euros en ampliar la instal·lació de comptadors d’aigua intel·ligents.
A començaments del 2017, el Consell Insular de Formentera va posar en marxa un projecte pilot de tele lectura a Sant Ferran, instal·lant 236 d’aquests nous comptadors, que permeten un control del consum d’aigua de cada usuari i de l’aigua aportada a la xarxa de Sant Ferran.
El resultat és que durant el darrer any s’han detectat 31 incidències, amb una pèrdua mitjana de 17 litres/hora, el que equival al mes a uns 38 camions cisterna. La majoria d’aquestes 31 incidències corresponen a fuites degudes a un mal funcionament de les instal·lacions interiors dels usuaris.

Més de 2000 comptadors a tota l’illa
El Consell, a través d’Aquàlia, ha decidit ampliar progressivament aquest sistema a tota l’illa amb la instal·lació d’un total de 2394 comptadors. La implantació d’aquest sistema no suposa cap cost directe sobre les tarifes de l’aigua i els clients passaran a rebre la facturació mensualment, en comptes de trimestralment com fins ara.
La implantació es fa en tres fases: la primera, que comprèn Sant Francesc i La Savina, s’està acabant, mentre que ja s’ha iniciat la segona fase d’instal·lació a es Pujols, i la tercera fase, que s’iniciarà al juliol, estendrà els comptadors intel·ligents a ses Bardetes, es Ca Marí, la Mola, es Caló, sa Roqueta i el Polígon Industrial de Can Bonet. Es preveu que la implantació dels nous comptadors s’enllestirà a finals d’aquest 2018.
El sistema facilita la lectura remota i automàtica dels comptadors d’aigua, enviant dades cada 8 segons directament al centre de control de Sant Francesc, on es realitza la facturació per consum.
Així, els usuaris poden conèixer el seu consum desglossat per hores des de l’aplicació “Smart Aqua“, controlant així el consum del seu habitatge fins i tot quan no hi siguin. A més, el sistema detecta si existeix una fuita interior en l’habitatge.
El Consell espera que aquest servei millori l’eficiència en el control de la xarxa així com en el seu rendiment, que a Formentera ha estat d’un 89,5% el 2017. És a dir, que es perd poc més d’un litre de cada 10 que circulen per les canalitzacions públiques de distribució d’aigua.

Compartir

PROGRAMES