TOP
Fragment del cartell.

Formentera tancarà la tercera edició de les Aules Feministes

La presidenta i consellera d’Igualtat del Consell, Ana Juan, i la directora de l’Institut Balear de la Dona (IBDONA), Maria Duran i Febrer, han presentat avui la tercera edició de les Aules Feministes d’Eivissa i Formentera que se celebren del 8 al 10 de setembre, i que es clouran el dissabte 10 a la nostra illa.

L’economia
Enguany, sota el títol “Economia per a la igualtat. L’agenda feminista”, es vol apropar l’accés de l’economia a les dones i a la volta, que l’economia tengui present les necessitats i els valors de les dones. S’hi tractaran temes com la perspectiva de gènere a la reforma laboral, l’anàlisi de la bretxa salarial, l’economia del coneixement, els efectes de la digitalització en les dones o la corresponsabilitat i la conciliació, entre d’altres.

Ponents
Les jornades comptaran amb la participació de representants de diversos àmbits del feminisme o que destaquen pel seu activisme, tant en l’àmbit social com acadèmic, en la lluita per aconseguir la igualtat entre dones i homes. Hi participaran, entre altres ponents, la filòsofa Ana de Miguel, la doctora en economia i experta europea Carmen Castro, la catedràtica emèrita Cecilia Castaño, la periodista Montse Boix, que oferirà una conferència i la presidenta de la Federació de dones joves, Ada Santana.

Instantània de la presentació. CIF

Marc de debat i altaveu
Durant la presentació, Ana Juan, ha volgut ressaltar que les Aules Feministes “són un marc de debat i un altaveu per a les dones molt necessari en la nostra societat i hem de continuar amb iniciatives com aquestes”. Ana Juan també s’ha referit a la temàtica d’enguany: “Els grans avanços socials que hem viscut les dones en igualtat de gènere els darrers anys amb les polítiques progressistes s’han de traslladar també a l’àmbit laboral, perquè encara queda molt de camí per recórrer per trencar la bretxa salarial”.

Per la seva banda, Maria Duran ha destacat que “en aquests temps d’incertesa, necessitam més que mai aconseguir que les dones ocupin una massa crítica dins de l’economia”, i que, per tant, “com a mínim, el 35% de dones empresàries haurien d’estar en alts càrrecs i càrrecs entremitjos”.

Espai de reflexió
Les aules feministes d’Eivissa i Formentera varen néixer l’any 2020 com a espai de reflexió sobre el feminisme i el seu poder transformador. La imatge que representa el cartell de les jornades fa referència a dues dones clau en la història del feminisme. D’una banda, Olympe de Gouges, que en plena Revolució Francesa, l’any 1791, va escriure la primera Declaració dels drets de la dona i de la ciutadana, i de l’altra, Mary Wollstonecraft, que un any més tard va escriure la Vindicació dels drets de la dona.

Programa de les aules
Les aules començaran dijous vinent, 8 de setembre, a l’Espai Cultural Can Ventosa, amb una taula rodona on s’analitzarà la reforma laboral amb perspectiva de gènere, i en la que participaran Iago Negueruela, conseller balear de Model Econòmic, Turisme i Treball; Francisca Garí, secretària de Polítiques Socials i Igualtat d’UGT Illes Balears; Eva Cerdeiriña, secretària de Polítiques Públiques i Salut Laboral de CCOO Illes Balears; Dolores Fernández Tamargo, presidenta de l’Espai Dones Formentera, i Mariví Mengual, presidenta de l’Associació de Dones Progressistes d’Eivissa.

La jornada acabarà amb la presentació dels estudis “La violència sexual sense record a les Illes Balears”, i “Estudi del tractament judicial donat a les dones i a les seves filles i fills menors d’edat en els procediments de família en els quals es constata l’existència de violència de gènere 2021”.

Els actes continuaran el divendres dia 9 amb diverses ponències que reflexionaran sobre la infraestructura de l’economia, les claus feministes per a una economia en igualtat, la digitalització i el gènere o els desafiaments amb què es troben les dones joves. La jornada acabarà amb l’actuació “La paraula i la música. Eines contra la violència vers les dones” a càrrec de Lourdes Pastor (veu) i Melón Jiménez (guitarra).

Programa del dissabte 10 a Formentera
El dissabte dia 10 les aules es traslladaran a Formentera (de 10 a 13h), a la sala de Cultura (Cinema), amb una ponència sobre els plans d’igualtat als mitjans de comunicació públics, a càrrec de la periodista Montserrat Boix, i un espai de presentació de bones pràctiques en la lluita contra la bretxa salarials des de les administracions públiques. La jornada serà presentada per Ana Juan.

Les Aules Feministes d’Eivissa i Formentera són un espai obert a tota la ciutadania.
Les inscripcions per assistir-hi de manera presencial s’han de fer a través d’aquest enllaç i es podran seguir en línia pel canal de YouTube de les Aules Feministes d’Eivissa i Formentera.

L’organització de les jornades té la col·laboració del Consell d’Eivissa, el Consell de Formentera i l’Ajuntament d’Eivissa.

Compartir

PROGRAMES