TOP
L’oficina acompanyarà ciutadania, empreses i administracions en l’absorció d’ajuts, a més de conscienciar i assegurar que la transició energètica és inclusiva.

Formentera tindrà una oficina per a la transició energètica

El Govern ha presentat aquest dimecres a diverses administracions, entitats empresarials, socials i sindicats de Formentera i Eivissa el Pla d’Inversions per a la Transició Energètica de les Illes Balears. En aquest sentit, el vicepresident Juan Pedro Yllanes ha informat que tant Formentera com Eivissa disposaran d’oficines de dinamització per a la transició energètica, espais que tenen com a objectiu prestar servei presencial i telemàtic a la ciutadania i al teixit empresarial, així com l’acompanyament de Consells i consistoris en la identificació de projectes, impuls i presentació de subvencions i el desenvolupament d’una labor proactiva en la sensibilització i informació a través de l’organització d’esdeveniments, elaboració de materials i la seva difusió.

Funció de l’oficina de transició energètica
Aquestes oficines, que compten amb una partida total de 6,5 milions d’euros per a tot Balears, tindran la funció d’acompanyar i guiar la ciutadania, les empreses i les administracions en l’absorció dels ajuts, a més de conscienciar i assegurar que la transició energètica és inclusiva i, per tant, arriba a totes les capes de la societat.

Cadascuna de les oficines que es creïn, així com tots els canals telemàtics que s’obrin, hauran de comptabilitzar el nombre d’usuaris als quals s’atengui, distingint segons finalitat, municipi d’origen, tipologia d’usuari, horari d’atenció i via preferida de contacte, així com taxa de resolució de les consultes i temps mitjà d’espera en el cas de les consultes telemàtiques.
A més, s’haurà de garantir un abast mínim de 50.000 usuaris del servei d’assessorament a la ciutadania a l’any entre mitjans presencials i telemàtics.

Des de cadascuna de les oficines s’organitzaran un mínim de 20 activitats anuals, i en total seran 100 activitats anuals en almenys 20 municipis arreu de les quatre illes. L’oficina per a la transició energètica elaborarà materials i continguts digitals que contribueixin a sensibilitzar en matèria de transició energètica, a més de proporcionar informació general en relació amb qüestions energètiques com la factura elèctrica, els procediments per instal·lar autoconsum, la mobilitat elèctrica, exemples de bones pràctiques, etc. Aquests materials hauran d’estar adaptats a diferents tipologies de públic com els sectors empresarials, ciutadania en general, escoles o administracions públiques.

“Ajudaran a baixar la factura de la llum de la ciutadania”
En paraules del vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes “tenim un pla ambiciós per a accelerar la transició energètica que tant necessitem, no sols per fer front a l’emergència climàtica sinó també per plantar cara a l’emergència energètica que estem vivint derivada de la invasió russa. Amb aquest pla podrem desenvolupar accions que ens permetran no dependre tant del context internacional ni del context continental, i ser més sobirans energèticament alhora que fem una transició justa. Necessitam la implicació de tots els agents de Formentera i Eivissa per a la penetració de renovables a ambdues illes, i és per això que posarem a l’abast de la ciutadania uns espais on puguin accedir i resoldre tots els dubtes que tinguin o sol·licitin els ajuts per tal d’implantar renovables. No només és una qüestió de blindatge energètic enfront l’exterior, sinó que es tracta d’una qüestió de protecció enfront de les inclemències del canvi climàtic i que, a més, ajudaran a baixar la factura de la llum de la ciutadania”.

Per la seva banda, el director general d’Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava, ha asseverat que “el Pla de Transició Energètica i Canvi Climàtic serà l’eina fonamental per a les administracions i actors socials perquè les illes compleixin els compromisos climàtics. Iniciam aquest Pla amb la voluntat de ser ambiciosos perquè ens jugam el futur, tot el que no facem ara ho pagaran les generacions futures. Ha de ser un Pla que neixi del diàleg i del consens, i en les línies d’actuació presentades serem capaços d’accelerar la reducció d’emissions de les illes en tots els sectors”.

Compartir

PROGRAMES