
Franco Chimirri, president d’ABRO: “La gent, abans de fonyar Formentera, ja s’ha gastat el 80% del seu pressupost de les vacances”
Segons informava la Cadena Ser, el sector de la restauració de Formentera afronta una temporada complicada, amb una caiguda d’ingressos generalitzada que, en alguns establiments, arriba fins al 40% respecte d’anys anteriors. Així ho denuncia l’associació ABRO, entitat integrada a la PIMEF, que agrupa bars, restaurants i locals d’oci nocturn. El seu president, Franco Chimirri, amb qui hem parlat avui en entrevista en directe al De far a far de Ràdio Illa, atribueix aquesta situació a l’alt cost de l’oferta complementària i a un canvi de model turístic a l’illa: “No he escoltat a cap restaurador dir que estan treballant millor que l’any passat.” Segons explica, només aguanten millor els negocis tradicionals amb clientela fidel i els ubicats a zones de platja. A més, assenyala que ja no es fan tres torns de menjars, hi ha menys personal contractat i, enguany, molts establiments no hauran de reforçar plantilla ni en el pic de l’estiu.
A la nit és quan més es nota la baixada i alguns locals tanquen abans de l’habitual. També destaca que, a diferència d’altres temporades, ara no cal reserva prèvia per menjar a molts restaurants de l’illa. De fet, a l’entrevista ho il·lustra amb un exemple molt gràfic: “Abans, obries i treballaves. Ara s’ha d’anar a buscar el client fora”. Sobre el comentari generalitzat i recurrent que hi ha masses restaurants, avisa que en el nou conveni d’hostaleria balear, recentment rubricat, s’hi inclourà una moratòria d’obertura de nous establiments.
Els restauradors, assegura, no confien a remuntar aquest estiu i asseguren que els hotels han hagut d’oferir descomptes de darrera hora per omplir durant la segona quinzena d’agost. També, deixa una frase que convida a la reflexió per la seva contundència: “En molts casos, Formentera ha passat de ser unes vacances a ser una escapada.” Chimirri espera poder allargar la temporada amb un bon setembre i octubre, però adverteix que caldrà repensar el model de turisme que rep l’illa, perquè aquest estiu s’ha notat un canvi important en el perfil del visitant.
Podeu escoltar l’entrevista sencera aquí:
Deixa una resposta
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.