TOP
Ple del Parlament de les Illes Balears. Arxiu

Sílvia Tur i MxMe exigeixen que els fons europeus prioritzin els projectes presentats pels consells

La diputada per Formentera, Sílvia Tur (GxF, PSOE i EU), i Més per Menorca (MxMe) han presentat una sèrie d’esmenes a la moció de Ciudadanos que es debat aquest dimarts al Parlament sobre els fons europeus i que, en els tres primers punts, proposa la creació d’una comissió tècnica per “coordinar els projectes” en el marc “del Pacte de Reactivació” així com la creació també d’una “oficina tècnica” perquè els avaluï i en faci una selecció “independent, objectiva i transparent”.

Vulneració de l’Estatut d’Autonomia
Tur i Més demanen la supressió d’aquests tres primers punts de la moció perquè vulneren l’Estatut d’Autonomia, ja que atorguen competències «a òrgans que no estan previstos», segons ha afirmat la diputada Sílvia Tur, qui ha remarcat la necessitat que siguin el Govern i els consells els que facin la selecció i estableixin «la prioritat dels projectes que s’han de presentar als diferents ministeris per aconseguir que el finançament arribi a les Illes».

Prioritat per als projectes presentats pels consells
Les dues formacions insularistes proposen, també, l’addició d’un punt perquè el Parlament insti el Govern a prioritzar els projectes presentats pels consells per ser finançats pel Fons de recuperació europeu (Next Generation EU).
Tur i MxMe recorden que el passat desembre la mateixa presidenta Armegol va assegurar durant un ple que els consells insulars i diferents institucions ja havien posat sobre la taula un total de 600 projectes que optaven a rebre finançament dels fons de reconstrucció. En concret, el Consell de Formentera va presentar 8 projectes per valor 8,9 milions d’euros i el Consell de Menorca, 7 projectes per valor de 300 milions d’euros.
Segons que ha recordat la diputada Sílvia Tur, «els consells insulars han fet la feina que els va demanar l’Executiu i han presentat els projectes prioritaris per reactivar i diversificar l’activitat econòmica i social de cada illa».

Comissió parlamentària de seguiment dels projectes
En una darrera esmena, Tur i MxMe proposa la creació d’una comissió parlamentària per al seguiment del finançament i l’execució dels projectes presentats pel Govern.
«Si bé celebram que la remodelació del Govern hagi donat un pes fort a la gestió dels fons europeus amb la creació d’una conselleria que s’hi dedicarà, no entendríem que al final les decisions fossin preses per tècnics d’una oficina o pel Pacte de Reactivació –que és un òrgan que no té per objecte decidir sobre els fons europeus-. El que sí que té sentit és que el Parlament, que en té les competències, en faci un seguiment», ha remarcat Tur.
«Exigim al Govern que aclareixi de quina forma es tindran en compte els projectes presentats per part dels consells insulars», ha insistit el diputat Josep Castells.

Compartir

PROGRAMES