TOP
Jaume Escandell i Marcos Ribas.

La collita d’oliva pot arribar als 90.000 quilos a Formentera

En pocs dies començarà la collita de l’oliva a Formentera i per abordar aquest tema, Jaume Escandell ens porta en el seu espai del camp a Marcos Ribas Torres, de la productora Ca na Platera. Amb ell parlam dels reptes de la producció local d’oli i de com el cultiu de l’olivera s’ha expandit els darrers anys arreu de l’illa.

De fet, Ribas, qui també és president de la Cooperativa del Camp, recorda que l’any passat devers 3.500 oliveres productores foren plantades a Formentera. Així mateix, explica que la varietat que millor s’adapta a les exigents condicions meteorològiques de l’illa és l’arbequina, si bé també es cultiven picual o cornicabra, entre altres.
D’altra banda, tot i que s’espera que la collita de 2023 sigui un poc inferior a la de l’any passat, la previsió és que a l’illa es puguin arribar a recollir entre 80.000 i 90.000 quilos d’oliva.
A més, Escandell i Ribas assenyalen que els tudons són el pitjor enemic de la producció d’oliva i exposen que el fet que aquesta au no sigui considerada normativament com una plaga sinó com una espècie cinegètica, dificulta el seu control poblacional.
Pel que fa al trull d’oli, capaç de moldre fins a 700 quilos per hora, Ribas recorda que la maquinària ja està adquirida i en el mes d’octubre està previst iniciar les obres d’adequació de l’espai en les instal·lacions la Cooperativa del Camp. D’aquesta manera, el trull podrà donar servei als elaboradors d’oli locals de cara a la collita de 2024.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES