TOP
La ‘Joven Dolores’ vista per Juan Moreno. 2018, tinta sobre aquarel·la.

La ‘Joven Dolores’, una barca que a la Formentera de 1965 “pareixia un transatlàntic”

La ‘Joven Dolores’, la barca que unia les 11 milles que separen Formentera d’Eivissa durant els primers anys del turisme, és la protagonista d’una nova edició del Retrovisor, l’espai en què Carmelo Convalia, periodista de Diario de Ibiza, se submergeix en l’hemeroteca del rotatiu degà de les Pitiüses.

Construïda en unes drassanes de Tarragona per encàrrec d’un grup d’inversors formenterers liderat per Josep Serra, fou botada el 1965 i destinada al transport de persones, mercaderies i vehicles. La ‘Joven’ esdevingué un símbol d’aquella Formentera a mig camí entre la tradició i la modernitat de l’era turística. Convalia rememora la primera vegada que la seva característica proa entrà a la Savina, on l’esperava una multitud de persones, fascinades de veure el que llavors “pareixia un transatlàntic”, tot i que mesurava 24 metres d’eslora.

Juan Moreno ha integrat la ‘Joven Dolores’ en el seu imaginari.

Després de servir durant dècades en la línia pitiüsa i ser l’escola de diversos patrons (entre els quals, Joan Serra Castelló ‘Blai’, Vicent Serra Castelló, Josep Colomar Riera, Josep Castelló Guasch, José Figueiras, Manuel Serra Mayans o Alberto Torres Cortés), a les darreries dels anys noranta la ‘Joven Dolores’ passà a fer excursions al voltant de Formentera. Finalment, després d’anys d’estar en dic sec, fou desballestada a Dénia, el 2005.
En la pròxima edició del Retrovisor, Convalia repassarà l’intent fallit per recuperar aquesta embarcació icònica, que ha donat nom a vins, una banda de música, un disc de Cristina Rosenvinge i ha set la inspiració d’artistes, com el formenterer Juan Moreno.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES